Småföretagarna tror på framtiden
Det har skett ett trendbrott bland de gotländska småföretagen. Man verkar nu tro på en fortsatt god utveckling och en god konjunktur. - Det ser ut som företagarna har kastat av sig pessimistoket, säger Dan Löfgren, Företagarna.
Det har skett en stor förändring i företagens inställning sedan i höstas. Förväntningarna inför de kommande tolv månaderna är klart positiva. Och Gotland har bland de högsta tillväxttakterna i landet.
Det är vårens småföretagarbarometer som visar på företagarnas inställning till framtiden. Hela 66 procent av de tillfrågade företagen ser möjligheter att expandera. Men 15 procent av dessa svarar att de inte vill växa.
"Konstig inställning"
- Det är en konstig inställning och vi vet inte riktigt vad det beror på, säger Claes Nilsson vid Föreningssparbanken. Men vi tror det kan hänga samman med att om man låter företaget växa, så drar man också på sig mer administration och mer personalansvar. Från att ha varit ett litet företag där man själv som företagsledare deltagit i produktionen, ser man kanske för sig att man istället hamnar på ett kontor. Man vill inte förändra sin yrkesroll.
Köpa tjänster
Men Claes Nilsson menar att det finns möjligheter att lösa sådana problem.
- Man kan i högre utsträckning köpa administrativa tjänster, säger han. Man kan också tänka sig att man samverkar med andra företag om administrationen.
Att de gotländska företagarna nu ändå ser positivt på framtiden tror Claes Nilsson kan ha att göra med att omvärldsbilden har klarnat.
- Under många år har man tyngts av hoten om nedläggningar av exempelvis Flextronics och Försvarsmakten, säger han. Man har sett framför sig att allt är på väg att gå åt skogen. Nu har nedläggningarna skett och det gick inte åt skogen. Då ökar tron på framtiden igen.
Han tror också att utlokaliseringen av statliga bolag och myndigheter kan påverka positivt.
- Man ser framför sig att man blir underleverantörer till dessa nya, säger Claes Nilsson.
Nyanställningar
Under de senaste tolv månaderna har vart femte företag nyanställt medan 14 procent har genomfört personalneddragningar. Tillväxten väntas emellertid tillta under de kommande tolv månaderna. 22 procent av företagen planerar nyrekryteringar medan vart tionde företag tror sig behöva dra ner på personal.
Stark tillväxt
Småföretagen i länet redovisar också en av rikets starkaste tillväxttakter när det gäller såväl omsättning som orderingång. Och samtidigt minskar konkurserna. De största minskningarna av antalet konkurser räknat i procent uppvisar bland annat Gotland.
- Men det är skillnad mellan tillverkningsindustrin och tjänstesektorn, säger Dan Löfgren. Det är tillverkningsindustrin som är den drivande kraften i uppgången även om tjänstesektorn också har en god konjunktur.
I barometern har 100 företagare intervjuats och det handlar om företag som har mellan 1 och 49 anställda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!