Smakfull premiär drog storpublik

"Hela Gotland ska leva", sa Owe Belin från länsbygderådet när årets Primörpremiär invigdes i Fole i går. Och en knippe "mänskliga små primörer" sjöng under läraren Carina Lindbys ledning, innan de fyllde himlen med ballonger.

Jury. Det gäller att veta vad man håller på med när matlagningsjuryn ställer frågor.

Jury. Det gäller att veta vad man håller på med när matlagningsjuryn ställer frågor.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2009-05-22 04:00
Owe Belin ville se Primörpremiärens fyra dagars arrangemang som ett uttryck för att land och stad går hand i hand.
Peter Daun från "Goda Gotland" klippte invigningsbandet, ett primörband flätat av kajpar, tillsammans med Karin och Erika Andersson från grönsaksjätten Ryftes. Handlaren i Fole, Peder Fohlin, hälsade de runt 200 personerna i publiken välkomna, och gruppen Mer eller mindre stämde upp med durspel.
Det är andra året Primörpremiären hålls, i år under fyra dagar i stället för fjolårets två.
Torsdag och fredag ligger fokus på landsbygden, medan Visby hamnar mer i centrum under lördag och söndag. Flera stora festmåltider kommer att hållas, vilka enligt Peter Daun blivit i stort sett fullbokade.
Årets socken Fole fick alltså äran att inviga den kulinariska resan runt ön. Det bjöds på morotsstavar med gräddfilsdipp, till detta flädersaft, vid affären där evenemanget startade. Därpå kunde man genom ett sockenrally smaka sig fram på tolv olika gårdar och andra inrättningar i socknen.

"Haimkokt"
I missionshuset bjöds det sparrissoppa och Folebakelse, och på annat håll kokades kajpsoppa och bakades Gotlandslimpa, några av rätterna till fredagskvällens fest i ett magasin vid Ryftes med 350 anmälningar.
Bland alla kulinariska äventyr runt om på ön under gårdagen så pågick en nationell matlagningstävling på Elfrida Andrée-gymnasiet i Visby. Förra året vann eleverna på hotell- och restaurangskolan där den rikstäckande tävlingen Matkristallen.
Efter att den tävlingen upphört så har nu skolans lärare i stället satsat på en liknande tävling kallad Haimkokt, i samarbete med Goda Gotland, Primörpremiär och Kulinariska Gotland.
- Vi satsar på en fortsättning och har redan börjat förbereda för nästa års tävling, berättar läraren Tomas Lundgren.

Lokala råvaror
Genom anonyma bedömningar av 32 lags menyförslag utsågs från landets gymnasieskolor fyra finalister. Finallagen kom från Ystad, Växjö, Nyköping och Visby. De svettades i tre timmar bland kastruller och grytor, med juryns granskande blickar överallt.
Uppgiften var att genom traditionell matlagning med lokala råvaror och gotländska primörer tillaga två rätter, varav en skulle vara soppa. Allt bedömdes, från hur man jobbade till smaken på de färdiga rätterna.
Medan lärarna Tomas Lundgren, Paul Bergström och Tina Oldenburg koordinerade och coachade, spelade ett UF-företag från en annan gymnasieskola in hela tävlingen och sände även live till publiken i matsalen bredvid.
Där pågick några andra elevers redovisning av projektarbete, genom försäljning av mat och bakverk de gjort till kafeterian för dagen, även den kallad Haimkokt. Vann gjorde laget från Nyköpings Hotell- och restaurangskola, bestående av Rikard Aldén och Andreas Sidenqvist. Förutom fina knivar i vinst bjöds alla deltagare på Primörmiddagen på Tott hotell under kvällen.
Karl Ljung,
Årets kock 1999
Fredrik Malmstedt,
Svenska kocklandslaget
Frida Domnauer,
restaurangchef och
sommelier
Helmut Königslener,
gotländsk restaurang-
profil
Karolina Hellenberg,
Årets vildmarkskock
2006
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!