Smakfull utställning när länsmuseet dukar borden

En mycket smakfull utställning.
Det kan man efter en förhandsvisning konstatera att det blir på Länsmuseet under resten av det här året.
På skärtorsdagen öppnas nämligen utställningen "Målet med maten", som är en fröjd så länge man "äter med ögonen". Men försök inte att ta en tugga av maten - allt är lagat av gips eller frigolit!

Gotland2004-04-07 04:00
Eftersom vi alla äter och vi alla har något förhållande till mat så finns givetvis alla förutsättningar för att Länsmuseets aktuella satsning på maten kommer att locka många.
Utställningens producent Gun Westholm berättade i går kväll om sin skapelse, som många av museets anställda varit med och jobbat med. De som var speciellt inbjudna i går är producenter av dagens och förhoppningsvis morgondagens livsmedel på Gotland alltifrån fårost på norr till vin och sprit i söder. Gemensamt för producenterna är att de tillhör organisationen Produkt Gotland. I Sävesalen exponerar de sina produkter och företag i bild och text samt med produktexempel i små lådor i anslutning till företagspresentationerna.
Allt är snyggt och fräscht. Producenterna har här chansen att sända signaler till mängder av besökare eftersom utställningen kommer att vara kvar hela detta år.
Intrycket fräscht och snyggt gäller även i hög grad för det centrum av utställningen som ett dukat långbord utgör.
På kalas förr talades det om "snåländn" på bordet, alltså den del som blev serverad sist då det kanske i värsta fall inte var så mycket mat kvar. Här har man i stället dukat långbordet med en de rikas sida och en de fattigas sida.
Här kan man jämföra och se skillnaderna. Och det finns ju mycket att fundera över därvid. Man kan exempelvis tas sig en liten funderare över om det inte ur hälsosynpunkt var lite bättre att vara lagom fattig än att var riktigt rik.
Maten presenteras i kronologisk ordning från mycket gammal tid och går mot nutiden. Särskilt fäster man sig vid det överdåd som rådde under barocken på den rika sidan. Det är verkligen något barockt.
<span class=MR>Mat av gips</span>
Kenneth Broström heter mannen som har tillverkat all maten. Ja, var och en kan ju förstå att det inte gå ratt ställa ut riktig mat för någon längre tid.
Kenneth berättar att man faktiskt först lagat allt på riktigt. Sedan har han gjort avgjutning i silikon av respektive maträtt, som sedan fyllts med gips eller frigolit. Därmed har man fått en kopia av den ursprungliga maten, som sedan har målats.
­En del maträtter är tacksamma att göra, säger Kenneth.
­Men det finns också de som är svåra. Barocktårtan var svår att få till och rovbitarna på den fattiga sidan målade jag nog tio gånger innan de fick duga.
En hel stor vägg intill det dukade bordet är fylld med föremål som använts vid beredning och servering av mat. Här finns mycket nostalgi.
<span class=MR>Matvarningarna</span>
En annan form av nostalgi kan man kanske tala om när man läser på den stora anslagstavlan med alla matvarningarna. Det finns en del goda matråd också, men mest är det larm om skadligt innehåll i maten.
Bara i år har det kommit ett flertal matvarningar. men det har också kommit en variant av det som blir alltmera vanligt, nämligen besked om att tidigare utfärdade varningar inte gäller längre.
Vi tänker på kaffet som ju helst plötsligt omvärderats.
Här finns också ett bildspel och ett skafferi. En utställningskatalog till ett rimligt pris finns det också. Det är alltså dukat på Länsmuseet.
­Men ni skall veta att det här var är en liten del av matsatsningen, säger Gun Westholm. Vårt syfte är att leda ut besökarna till alla evenemang som kommer att äga rum över hela ön. Det är mängder av aktiviteter på gång, lovar hon.
2004 kommer att bli ett år då maten sätts i centrum på Gotland.
Nostalgi. I utställningen ingår en mängd föremål som använts vid tillagning eller servering av mat. Här finns en hel del nostalgi.

Gips. Kenneth Broström har inte lagat utställningsmaten men väl tillverkat den. Det mesta är gjort av gips eller frigolit.Foto: KARIN BLOMQUIST
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om