"Smaklöst" med husbåtar i viken

De planerade flytande husen i Flundreviken har väckt stort intresse.Men också irritation.- Det gränsar till smaklöshet, skriver Gotlands museum i ett yttrande.

Gotland2009-05-16 04:00
Byggföretaget Wisabs vd Håkan Ohlsson presenterade i januari i år sin spektakulära idé med 30-40 flytande villor i Flundreviken norr om Visby, avsedda för åretruntboende.
- Det poppar in intresseanmälningar hela tiden. Hittills har jag fått in ett 60-tal, bortåt 70, säger Håkan Ohlsson.

Området förfulas
Om en månad ska politikerna ta beslut om huruvida man ska gå vidare med ärendet. Men redan nu stöter planerna på patrull, bland annat från Gotlands museum.
- Det är tråkigt att behöva vara negativ, skriver man bland annat i det yttrande som stadsarkitektkontoret fått in, där man vänder sig främst mot "förfulningen" av området.

Smaklös girighet
Museets skrivelse fortsätter:
- Det gränsar till smaklöshet och bakomliggande pengagirighet. Gotlands museum vill kraftigt visa sitt avståndstagande.
Om det över huvud taget ska bli aktuellt med ett bygge av de flytande villorna, måste området planläggas för ett sånt ändamål.
Det politikerna, i det här fallet byggnadsnämnden, ska besluta om i juni är om man vill medge en planläggning av området eller inte.

Inga beslut
Säger man ja till en sådan, påbörjas arbetet med ett planprogram. Sedan krävs en detaljplan, och förstås sedvanliga bygglov och andra tillstånd.
Ännu är inga beslut alls tagna, men ett antal yttranden och åsiktsförklaringar har inkommit, även utöver Gotlands museums.
Miljö- och hälsoskyddskontoret låter meddela att tillstånd kommer att krävas för såväl vatten och avlopp som för en fördjupning av Flundreviken.

Nivåhöjning
Tekniska nämnden påpekar att parkeringsmöjligheterna måste utrönas ytterligare i området, samt att VA kan kopplas till det kommunala VA-nätet.
Dessutom måste man, menar tekniska nämnden, se över konsekvenserna av en eventuell nivåhöjning av havsytan - bostäderna kommer att flyta, men det krävs bryggor, parkeringar och annat som måste tas i beaktning.

Långt kvar
Flundrevikens båtklubb påpekar att gång- och cykelvägen i området sannolikt måste dras om och att allmänhetens tillgång till stranden kommer att begränsas.
Frågor i fallet har också skickats till Gotlands ornitologiska förening men därifrån har stadsarkitektkontoret, på vars bord ärendet ligger i nuläget, ännu inte fått svar.
- Det är en bra bit kvar innan allt är avgjort, konstaterar Björn Andersson på stadsarkitektkontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om