”Ett dråpslag för biogasen”

Ett skatteundantag för biogas i Sverige har gjort att biogasbränsle inte behövt koldioxidbeskattas, sedan 2011. Nu har undantaget rivits upp i EU-domstolen och biogasen riskerar att bli 20 procent dyrare redan nästa vecka.

Magnus Ahlsten vid Biogas Gotland vid en av tankstationerna på Lundbygatan i Visby.

Magnus Ahlsten vid Biogas Gotland vid en av tankstationerna på Lundbygatan i Visby.

Foto: Linus Ehn

Gotland2023-03-05 07:02

Den 21 december förra året meddelade EU-domstolen att man ogiltigförklarar besluten om Sveriges skattebefrielser för biogas. Detta efter att det tyska energibolaget Landwärme överklagat statsstödet.

Den fjärde mars 2023 träder beslutet i kraft, förutsatt att ingen överklagan lämnas in. 

– Det är ungefär lika dumt som att införa koldioxidskatt på att cykla eftersom det också släpper ut koldioxid i någon mån, säger Magnus Ahlsten, grundare av Biogas Gotland, som är kritisk till beslutet.

Vid lunchtid på fredagen hade varken EU-kommissionen eller regeringen överklagat beslutet. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttrycker sig så här i en skrivelse från första februari: 

”Regeringen är angelägen om att så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt. Utifrån dessa utgångspunkter, och vad som anges om domslutet ovan, analyserar regeringen för- och nackdelar med ett överklagande.”

Magnus Ahlsten ser ett stort problem i vad EU-domstolens beslut signalerar.

– Det är alltid andra intressen än klimatet som går före. Fossilmaffian i Europa är väldigt stark och påverkar, säger han.

Magnus Ahlsten är inte förvånad över att skattelättnaden nu har överklagats utan menar att det bara varit en fråga om tid innan någon skulle göra det.

– Exakt det som händer nu var jag rädd för redan 2011 när man införde koldioxidbeskattningen. Ett stort tyskt energibolag överklagar beslutet efter tio år för att det inte är rättvist EU, säger han.

För Gotland, som satsat brett på biogas under 00-talet, skulle skatteökningen bli kännbar, minst sagt. Region Gotlands Ekostrateg Helena Andersson är oroad över vilka effekter beslutet kan få.

– Det här sänder just nu mest oro. Vi vet inte hur långt bak i tiden det här kommer att slå. Vi vet egentligen inte mer än att om domen vinner laga kraft så blir det väldigt bökigt.

Hon sätter sitt hopp till EU-kommissionen.

– Jag hoppas att kommissionen gör något åt det här. För det här handlar om en försummelse hos EU-kommissionen och de lär redan ha börjat reda i det här, säger hon. 

Enligt Helena Andersson jobbar EU-kommissionen redan med en ny, reviderad, ansökan som kommer att lämnas in oavsett beslutet den fjärde mars.

– Då är frågan vad som händer i mellantiden. Det blir jättekonstigt om man under en viss period beskattas för att sen inte göra det.

Helena Andersson hoppas på någon möjlig lösning. Hon menar att Gotland är oerhört beroende av biogas, oavsett om man kör bil på bränslet, åker buss eller inte.

– Hade avfallet som vi gör biogas av skickats till fastlandet för hantering hade det varit en stor kostnad. Det är en viktig och bra del för avfallshanteringen, säger hon.

När det gäller Biogas Gotland så vet Magnus Ahlsten i dagsläget inte hur priset kommer att påverkas.

– Det finns ingen information, men vi ska lägga på skatt. Än så länge så kan vi inte lägga på för vi vet inte hur, säger han.

Han är av åsikten att det är regering och riksdag i Sverige som borde överklaga beslutet, något som alltså inte verkar ske. Han kallar det för ett dråpslag för biogasen.

Kortfattat

Sedan 2011 har Sverige haft en punktskatt på biogas, så kallad energi- och koldioxidskatt. Producenter har kunnat lämna in en deklaration för att få skattebefrielse och få skatten återbetald.

Sverige har haft detta så kallade statsstöd beviljat fram till år 2030. 

Det tyska energibolaget Landwärme har överklagat statsstödet och den 21 december 2023 gav EU-domstolen bolaget rätt.

Beslutet träder i kräft den fjärde mars. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!