Inför matlådans dag den 23 mars gjorde Yougov, på uppdrag av matkasseföretaget Hello Fresh, en undersökning som visar att var femte svensk (20 procent) oftare tar med sig matlåda till jobbet eller skolan i dag.
Undersökningen visar att mer än hälften (54 procent) tar med sig matlåda en eller flera dagar i veckan, och ungefär en tredjedel (32 procent) tar med sig matlåda fyra till fem gånger i veckan.
I undersökningen kan man också ta del av de vanligaste orsakerna till varför fler väljer att ta med sig egen matlåda. ”För att spara pengar” är den främsta anledningen och efter det följer ”för att äta upp rester”, ”för att man föredrar hemlagad mat”, ”för att spara tid på jobbet” och ”för att äta mer hälsosamt”.
ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér har gjort en uträkning som visar att man årligen kan spara över 17 000 kronor genom att välja matlåda före utelunch. Uträkningen är baserad på Konsumentverkets siffror som visar att en hemlagad lunch kostar 41 kronor. Magnus Hjelmér har själv satt snittet på en utelunch på 120 kronor.
– Det du sparar på att äta hemlagad lunch fem dagar i veckan är 17 380 kronor om året. Det är mycket pengar man kan spara trots att inflationen har saftat på matpriserna, säger Magnus Hjelmér.
Bara genom att byta en utelunch i veckan mot matlåda, kan man spara 3 400 sparade kronor om året.
– Det är inte alla som kan gå från att äta ute fem dagar i veckan, till att äta matlåda fem dagar i veckan. Men varje steg man kan ta är ett bra steg för plånboken. Det är enkla pengar att spara i jämförelse med annat, säger Magnus Hjelmér.
Södervärnskolans förste kock Joakim Pettersson har många års erfarenhet av att tillaga mat ur ett ekonomiskt hållbart perspektiv. Han delar med sig av sina bästa matlådetips som också är snälla mot plånboken.
– Det finns några konkreta stöttepelare som man kan förhålla sig till. Oftast är det proteinet som är det dyra. Då kan man blanda upp det med exempelvis bönor, rotfrukter, baljväxter, ärter och så vidare och använda sig mindre av det dyra proteinet. Det kan faktiskt bli mycket godare och man får mer smak, säger Joakim Pettersson.
Ett annat tips är att hålla sig till varor som är i säsong.
– Det är bra att köpa kött, fisk, grönsaker, frukt och så vidare som är i säsong, då det blir billigare och framför allt smakar det mer. Det finns mycket vinning med att hålla sig till det, säger Joakim Pettersson.
Även fast Joakim Pettersson förespråkar att inhandla färska varor, kan han inte blunda för att det rent ekonomiskt blir billigare med fryst.
– Ta exempelvis frysta grönsaker. Där är det lättare att ta fram en liten mängd i taget när du behöver det, för att sedan lägga tillbaka i frysen. Du behöver inte köpa en kvast broccoli och bara använda hälften och så ligger den andra hälften och blir dålig. Det blir lättare att bara använda precis så mycket du behöver och inget går till spillo, säger Joakim Pettersson.
Om han skulle välja valfri maträtt till sin egen matlåda, faller valet på en klassiker.
– Jag tänker ett säkert kort, en köttgryta. Sen som sagt hade jag blandat i mycket rotfrukter, bönor eller liknande för att dryga ut.