Hundratals väntar i lång kö på operation

Äldre i behov av knäprotes har hamnat långt ner i vårdens prioriteringslista. ”Det är inget du dör av”, säger Elisabeth Stenberg-Lundin, 74 år, som gått i artrosskola sedan 2016.

Elisabeth Stenberg-Lundin väntar på knäoperation långa operationsköer

Elisabeth Stenberg-Lundin väntar på knäoperation långa operationsköer

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-02-15 11:15

Allt fler tvingas gå hemma och lida med värk i knän och höfter. Enligt SKR växer köerna till operation. På tre år har ytterligare 25 000 i Sverige hamnat i den redan långa kön, som förvärrats av pandemin.

undefined
Lasarettet har i höst haft lediga tider och tomma operationssalar, men inte tillräckligt med personal att operera.

Visby lasarett är inget undantag. Förra veckan stod 449 patienter i kö till knä-, höft- eller fotoperation. Andelen ortopedpatienter i kö som väntat kortare tid än vårdgarantin, 90 dagar, har sjunkit till endast 56 procent.

– Andelen har sjunkit under hösten 2022, då Visby lasarett hade svårt att upprätthålla operationskapaciteten, säger Anna Andersson, tillgänglighetssamordnare, och berättar att det funnits tider och lediga operationssalar – men inte tillräckligt med personal.

undefined
Elisabeth Stenberg-Lundin väntar på knäoperation långa operationsköer

Elisabeth Stenberg-Lundin är en av 97 gotlänningar som väntar på nytt knä. Hon är pigg i övrigt, och menar själv att hon skulle kunna ha haft ett mycket bättre liv med barn och barnbarn – bara hon slapp den hemska värken.

– Min yngsta har en bebis och jag vet inte om jag orkar dra barnvagnen uppför backen där de bor – jag litar inte längre på min kropp, säger hon och masserar det vänstra knät som plågar henne värst.

undefined
Elisabeth Stenberg-Lundin väntar på knäoperation långa operationsköer

Var tredje timme måste hon sätta sig, pressa knäleden nedåt, för att lindra värken så gott det går.

– Jag har gått i artrosskola sedan 2016 och jag gör min gymnastik här hemma, säger hon och berättar att nätterna är värst:

– Då känns det som att benet inte är en del av mig! Det är som en klump och jag har ont och smärta ända ner i tårna.

undefined
Elisabeth Stenberg-Lundin väntar på knäoperation långa operationsköer

I höstas satte Elisabeth Stenberg-Lundins läkare henne i kö för operation där det trasiga knäet byts mot protes.

– Läkaren sa att det är ben mot ben, att jag inte har något brosk kvar, och att det är väldigt illa.

Men det råder akut brist på operationspersonal och beskedet blev ett hårt slag: Ett till tre år tvingas hon vänta och leva med sina smärtor.

– Jag är inte värst drabbad och det här gör mig uppriktigt arg. Jag har vänner som har privata sjukförsäkringar, som går före i köerna, och får snabb hjälp på till exempel Sofiahemmet. 

Just nu väntar 49 gotlänningar på en ny höft och 66 på fotoperation. Att bara hälften av patienterna i kö når upp till vårdgarantin menar hon är hemskt.

– Förstå vad ont de har! Många av dem har jobbat hårt ett helt liv för att hjälpa till att skapa den välfärd vi har. Så när vi själva behöver vård ser det så här illa ut. Det är skämmigt.

undefined
Elisabeth Stenberg-Lundin väntar på knäoperation långa operationsköer

Filip Reinhag (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att Gotland legat bra till när det gäller att använda de extra medel som landets regioner fått för att minska vårdköerna efter pandemin. Ändå har de gått åt fel håll, när det gäller operationsköerna under hösten.

– Vi vet att vi har tappat i tillgänglighet efter pandemin. Vi är inte ikapp, det har istället ökat. Det är extra bekymmersamt att vi ser ett personaltapp, framför allt på specialistsjuksköterskor.

Under våren ska ett arbete presenteras, för hur Region Gotland ska kunna rekrytera och behålla sin personal.

– Utan medarbetare blir det ingen vård utförd, konstaterar Filip Reinhag.

undefined
Elisabeth Stenberg-Lundin väntar på knäoperation långa operationsköer

Elisabeth Stenberg-Lundin pekar på ett systemfel, där hyrpersonal och administratörer har blivit fler. Löner och arbetsförhållanden behöver förbättras, tror hon.

– Det behövs fler händer i vården. De som jobbar i kärnverksamheten blir bara färre och färre, det är likadant inom skola, sjukvård och socialtjänst, som måste ta in stafettpersonal.

Fakta

I Sverige är den nationella vårdgarantin sedan 2010 en lagstadgad skyldighet. Därmed måste regionerna ge vård inom vissa tidsramar. 

Som patient ska du:

få kontakt med primärvården inom 0 dagar.

få en medicinsk bedömning inom 3 dagar.

få ett första besök i den specialiserade vården inom 90 dagar.

få en operation eller annan åtgärd inom den specialiserade vården inom 90 dagar efter beslut om behandling.

Som jämförelse är den nationella vårdgarantin i Danmark kortare, bara 30 dagar.

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!