– Om uttrycket "måttlig avvikelse" fanns så skulle jag använda det, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI, angående juli-vädret
Både solsken, regn och temperatur har under juli månaden i år mer eller mindre följt statistiken.
Trots att det statistiskt sett inte talas om några större avvikelser är Gotland ändå en av de platser i Sverige som bjudit på mest sommar. Medeltemperaturen, 21 grader, har endast tangerats av vissa platser på västkusten.
Även i jämförelsen med medeltemperaturen under referensperioden 1991-2020 ligger Gotland högt upp på listan. Med +3 grader har Gotland under juli månad varit den plats som haft störst avvikelse från referensmåttet baserat på medeltemperaturen 1991-2020.
Men något extremfall menar Sofia Söderberg att det inte rör sig om.
– Det är mer än att det avviker lite grann. Under sommaren 2018 rörde det sig om att medeltemperaturen under juli översteg referensmåttet med 4 grader. Man kan inte säga att årets avvikelse är liten, men den är inte särskilt stor heller, säger Sofia Söderberg.
Höga temperaturer kommer sällan utan sol. Även soltimmarna låg i år över snittet. Totalt lyste solen i 351 timmar i Visby, en siffra som överstiger snittet med 37 timmar. Några större variationer över Gotland tycker Sofia Söderberg inte att det går att tala om.
– Det kan vara molnigare över de inre delarna av ön, men några stora lokala variationer brukar det inte röra sig om, säger hon.
Tidigare har Helagotland.se rapporterat om vattenbristen och torkan på Gotland. Trots detta har det, enligt SMHI:s statistik, regnat under nästan en tredjedel av dagarna i juli.
– Det har varit lokala skurar på flera håll på Gotland. Men det är omgångar med stackmoln som har gett skurar hit och dit, säger Sofia Söderberg.
På de mellersta delarna av Gotland föll det den regnmängd som kan förväntas mitt i sommaren. På de nordliga och sydliga delarna var det något torrare.
Även om nederbörden inte minskat drastiskt ska det tilläggas att Gotland även vid normal mängd nederbörd brukar vara bland de torraste platserna i Sverige under mitten av sommaren. Sofia Söderberg berättar att det under den senaste normalperioden, 1961-1990, vanligtvis fallit ungefär 50 millimeter regn under juli månad. Även i år rör det sig om nederbörd runt dessa siffror. Samtidigt gör den högre medeltemperaturen att det ändå har varit torrare.