SMHI: Mycket stor risk för skogsbrand på Gotland

Det är torrt i skog och mark och allmänheten uppmanas till stor försiktighet vid eldning utomhus.

Risken för skogsbrand på Gotland är enligt SMHI mycket hög. Man uppmanar därför till stor försiktighet vid eldning utomhus.

Risken för skogsbrand på Gotland är enligt SMHI mycket hög. Man uppmanar därför till stor försiktighet vid eldning utomhus.

Foto: Jörn Baerheim / TT

Gotland2024-06-19 17:15

SMHI gick under onsdagen ut med att risken för skogsbränder på Gotland har blivit större. Man bedömer risken som "mycket stor" och uppmanar till stor försiktighet vid eldning utomhus. 

– Först och främst är det torrt i skog och mark, det är en stor faktor. Har man dessutom lite vind så ökar risken för spridning och därmed också risken för skogsbränder, förklarar Linnea Rehn Wittskog, meteorolog vid SMHI. 

Även om risken för brand i skog och mark har ökat bedömer räddningstjänsten på Gotland inte att ett totalt eldningsförbud behövs. Däremot avråder man från eldning utomhus. 

Enligt Jesper Larsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Visby är det en rad faktorer som i samverkan leder fram till ett eldningsförbud, bland annat temperatur och vind samt hur pass torrt det är i marken. Trots att det än så länge alltså inte råder något eldningsförbud är han dock tydlig i sin uppmaning till allmänheten. 

– Vi avråder från eldning av en anledning och man ska följa de råd som ges.  

Enligt SMHIS prognos ser det ut att bli regn under lördagen, vilket enligt Linnea Rehn Wittskog kan dämpa tillfälligt. Riskbedömningen väntas ändå ligga kvar ett tag framöver. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!