På söndagen lade SMHI på sin hemsida ut ett meddelande om ökad skogsbrandsrisk på Gotland. Beskedet kommer efter en längre period av varmt väder och knappt någon nederbörd över ön.
– Den här långa och torra perioden har gjort att det har torkat upp tillräckligt mycket för att risken ska öka, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.
Men det är inte bara värmen som vägs in i bedömningen av skogsbrandsrisken. Sofia Söderberg berättar att även blåst och vindar är avgörande.
– Det måste finnas en tillräckligt stor spridningsrisk för att en brand ska uppstå. Så det är en sammanvägd bedömning av torka och vindar, men även luftfuktighet och eventuell nederbörd framöver, säger hon.
Hur brukar skogsbränder uppstå?
– Det kan egentligen ske genom alla typer av aktiviteter som sprider glöd och gnistor. Självklart kan det vara eldning och exempelvis slängda cigarettfimpar, men också när det uppstår gnistor när ett tåg bromsar in kraftigt i skogen.
Enligt SMHI föreligger den ökade risken tills vidare. De närmaste tio dagarna ser enligt deras prognos också ut att bli fortsatt varma på Gotland, med bara ett förväntat nederbördstillfälle.
– Det är på torsdag eller fredag som det eventuellt kan komma skurar, vilket kan påverka risken för skogsbränder. Så även om det gäller tills vidare så följer vi ju upp det här varje dag, säger Sofia Söderberg.
Region Gotland kan vid behov fatta beslut om eldningsförbud på ön. Det har inte skett hittills i år.