Varningen för vattenbrist har legat hela sommaren och då var den kraftigare än nu. Enligt Susanne Bjergegaard Pettersson som är VA-chef på Gotlands Region finns det ingen anledning att oroa sig ännu eftersom det är relativt få som är på ön.
– Det är så här det brukar se ut. De lägsta grundvattennivåerna har man på sensommaren innan höstregnen börjar komma. Och det har inte regnat så jättemycket ännu även om man kan tycka att har det varit grått och trist. Så nivåerna i de stora magasinen är fortfarande låga. Men varningen har lyfts för de små, säger hon.
Men det kan det bli problem längre fram.
– Det är ingen risk att det blir brist vid den här årstiden men ju längre varningen ligger, desto större risk är det för nästa sommar. Redan den 1 april kan det i så fall bli aktuellt med bevattningsförbud. Men det beror på hur vintern och våren kommer se ut, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Hon fortsätter:
– Sist vi fick en så här torr höst var 2017. Då fick vi en riktig smäll 2018.
Vad ska folk tänka på?
– Jag tänker att vi ska jobba på samma sätt som för att få en hållbar energiförbrukning. Vattenförbrukningen måste ju vara hållbar den med. Precis som det är med elen har man toppar på morgonen och kvällen och då ska man vara försiktig. Alla spartips som vi dagligen ser för energi gäller nämligen för vatten med, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.