Smidiga Gotland måste bli ännu lite smidigare
Gotlands kommun har haft det regionala utvecklingsansvaret i tolv år. Att döma av Svenskt Näringslivs senaste ranking återstår mycket att göra innan företagarna är nöjda.
Foto: Pawel Flato/SCANPIX
Vad vill politikerna då göra?
Svaret hette först näringslivsbolag. Allt från företagsservice till marknadsföring av ön skulle samlas i ett bolag. "En dörr in" till allt skulle borga för snabb och effektiv service.
Nu är tanken på ett bolag skrotad. Alla partier är i stället överens om att upphandla marknadsföring, turistservice och företagsservice.
Ännu smidigare
Snabbt och smidigt är ledord för partierna, när GA frågar hur jobbtillväxten kan stimuleras. Snabbare service, smidigare handläggning, och tydliga besked om vilken myndighet som sköter vad på Gotland är exempel på sådant som måste förbättras.
Socialdemokraterna tar upp en fråga som oroat företagen - bristen på utbildad arbetskraft. Senast Arbetsförmedlingen frågade företagen så svarade var sjunde att de hade problem att rekrytera kompetent personal.
Socialdemokraterna föreslår utbildningsplatser på flera nivåer, men tycker även att bristen på bostäder måste åtgärdas för att Gotland ska bli mer attraktivt. Det föreslår även Vänsterpartiet, som påpekar att även sådan service som barnomsorg är viktig.
Ett led i att förbättra förutsättningarna för öns näringsliv är att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad. Andelen offentlig verksamhet som utförs av privata företag har de senaste fyra åren ökat från 12,2 till 14,4 procent. Under förra året köpte kommunen tjänster för 696 miljoner kronor.
Entreprenadverksamheten har bidrag till att flera nya företag startats på ön. Gotland har de senaste tre åren varit bättre än riket i nyföretagande (sett i antal nya företag per 1 000 invånare).
Målet för kommunens insatser för näringslivet finns formulerade i tillväxtprogrammet: Vi ska bli 65 000 invånare, öns varumärka ska stärkas, och välståndet öka (BRP).
Transporterna viktiga
Transporterna är en viktig fråga för näringslivet, och osäkerheten som färjetrafiken ständigt lever med framhåller många företag som ett problem. Vad ska frakterna kosta, och vart går färjorna nästa avtalsperiod?
Nu har Gotland en möjlighet att stärka sitt inflytande, men vem ska ha ansvaret för färjetrafiken?
Alla partier är överens om att gotlänningarnas inflytande över trafiken ska stärkas, men att ta över ansvaret - nej, det vill bara Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. "Inte en gotländsk skattekrona till färjetrafiken!" skanderar Socialdemokraterna, och även övriga partier är inne på linjen att det ekonomiska ansvaret inte bör ligga hos kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!