I juni sänktes ersättningen som regionen betalar för digitala vårdtjänster. Sedan vårdappar som Kry och Mindoktor blivit allt mer populära har kostnaderna för regionen ökat rejält, även om det för den enskilda patienten är både smidigt och billigt.
Mats Englund är controller vid Region Gotlands förvaltningsledning:
– Det är smidigt för patienten, men inte för det landsting som får fakturan eftersom det räknas som utomlänsvård, vilket är dyrt.
I juni beslutade styrelsen för Sveriges kommuner och landsting (SKL) att sänka den så kallade utomlänsersättningen för digitala vårdtjänster från 650 till 500 kronor för ett läkarbesök. Det här är pengar som Region Gotland får betala för personer folkbokförda på Gotland som söker digital vård istället för att besöka sin lokala vårdcentral.
– Företeelsen är ännu rätt ny och en studie i Lund tyder på att man inte har så stor nytta av nätläkarbesöken. Det blir inte färre besök i den ordinarie verksamheten bara för att andelen nätläkarbesök ökar, kanske till och med tvärtom. Men det är bara en studie. Å andra sidan finns det ingen studie som talar för nyttan av dem.
Prognosen för kostnader i samband med digital vård på Gotland i år är 2,6 miljoner kronor, jämfört med 1,3 miljoner kronor i fjol och 536 000 kronor år 2017.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L) har blandade känslor:
– Det positiva är att det har lett utvecklingen framåt. Alla möjligheter som finns nu att få en diagnos ställd och att få prata med sin doktor är verkligen nära vård på distans. Men själva betalningssystemet som ligger till grund för det gillar jag inte alls.
– Det känns absurt att om jag ringer till en nätläkare så räknas det på samma sätt som att jag skulle skickas till Karolinska sjukhuset för vård, säger han.
Mats-Ola Rödén tycker att ökningstakten för digital vård är skrämmande, men är inte orolig för att det ska slå snett för den gotländska sjukvården i form av nedskärningar.
– Jag kan konstatera att med den befolkningsutveckling vi har i dag, med många pensionsavgångar och många barn som föds, så saknar vi folk på mitten som kan arbeta. Om vi ska klara den omställningen så är vi i behov av en förändring inom vårdsektorn. Vi har inte en chans att klara den annars. Men man får tänka att ett digitalt läkarbesök tar 500 kronor av dina skattepengar som annars skulle gått till vård och omsorg på Gotland.