"Vi vill se en förbättrad efterlevnad, det behövs"

Stegringen av nya coronafall har under den senaste veckan minskat något. Men jämfört med tiden innan semesterveckorna är smittspridningen fortfarande hög.

Smittskyddsläkare Maria Amér säger att sommarens ökade smittspridning var oförväntad både från Region Gotland och från Folkhälsomyndigheten.

Smittskyddsläkare Maria Amér säger att sommarens ökade smittspridning var oförväntad både från Region Gotland och från Folkhälsomyndigheten.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Gotland2021-08-17 07:05

I den sista rapporten från vecka 32 tilläggs 12 nya fall. Under hela veckan konstaterades 102 nya fall. Detta är en minskning från de 135 fall som konstaterades under vecka 31. Görs jämförelsen istället med vecka 29 är smittspridningen dock fyra gånger så hög.

Smittskyddsläkare Maria Amér berättar att efterfrågan på covidtester har minskat, precis som andelen positiva test.

– Det stärker att det här är en reell minskning och att den inte beror på att vi provtar för få, säger hon.

Maria Amér gläds över minskningen och säger att hon är hoppfull över att medvetenheten ökat.

– Förhoppningen är nu att medvetenheten är stor och att folk tar till sig att vi behöver vara försiktiga. Vi vill se en förbättrad efterlevnad. Det behövs inför bland annat skolstarten, säger Maria Amér.

Den ökade smittan har inte lett till någon nämnvärd belastning på Gotlands sjukvård. Lasarettet, som av det höga antalet besökare redan är hårt ansatt, har under sommaren endast vårdat ett fåtal personer drabbade av covid-19. Just nu eftervårdas bara en patient på Visby lasarett.

Framåt vill Maria Amèr fortsätta arbeta för att rådande restriktioner efterlevs istället för att söka utökade restriktioner.

– Många har hamnat i semestertankar och glömt bort pandemin. Det är viktigt att vi i första hand arbetar för att de restriktioner som finns på plats efterlevs.

Regionens vaccinsamordnare Christine Senter gör bedömningen att vaccineringen fortsatt går bra. Under vecka 32 vaccinerades 3 247 personer, där 70 procent av dessa fick dos 2. 

Nu förväntas trycket på bokningen vara något mindre. Även andelen vaccindoser som ges till personer hemmahörande i andra regioner än Gotland förväntas minska.

– Under en period i somras gjorde vi så många utomlänsvaccinationer att det fördröjde vårt arbete något. Nu har vi tagit ikapp detta. Det är bara två andra regioner som har en högre täckningsgrad för första dosen, säger Christine Senter.

– Det höga trycket har gjort att vi inte kunnat korta intervallet tidigare, vilket andra regioner har.

Tiden mellan första och andra dosen har nu sänkts till fem veckor.

Hon uppmanar alla som vill vaccinera sig att göra det så fort som möjligt.

– Det kommer komma en gräns då vi inte längre har den storskaliga vaccineringen igång. Då kan tillgängligheten bli sämre. Vänta inte för länge, passa på, avslutar Christine Senter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!