Folkhälsomyndigheten har flaggat för nya restriktioner i samband med en förväntat ökad smittspridning under vintern.
Också Maria Amér noterar att smittokurvan åter vänder uppåt. Vecka 45, alltså förra veckan, konstaterades 16 nya fall av covid-19 på Gotland, att jämföra med sju fall veckan dessförinnan och endast ett fall vecka 43.
– Det är fortfarande väldigt små tal men vi ser ändå en tydlig ökning. Vi får samtidigt rapporter om att människor som rör sig i samhället även om de inte känner sig helt friska, vilket är oroväckande, säger hon.
Hennes mantra, det hon mässat sedan pandemins inledning tidigt 2020, är alltjämt detsamma: Stanna hemma vid sjukdomssymtom.
– Det är på det sättet man kan bryta smittkedjan. Viktigt också att efter resor begränsa sina kontakter tills man ser att man inte insjuknar, säger hon.
Folkhälsomyndigheten räknar med ökad smittspridning under vintern och håller inte för otroligt att restriktioner införs på nytt. Idéer finns men inga konkreta åtgärder, det beror på vilka grupper i samhället som drabbas, enligt Sara Byfors, enhetschef på FHM.
Av våra grannländer, där smittan ökat tydligt, har Norge infört lokala restriktioner medan Danmark har valt coronapass på exempelvis restauranger och teatrar.
Maria Amér utesluter inte att restriktioner behöver återinföras, men betonar att det inte är aktuellt för tillfället.
– Om de införs måste de vara riktade och ha ett absolut syfte, säger hon.
Har samhället återgått till vardagen för tidigt, som du ser det?
– Jag tycker det är viktigt att restriktioner inte ligger kvar för länge, är de inte nödvändiga ska de inte begränsa vår frihet. Men det är fortsatt viktigt att avboka sin dag om man är sjuk.
Om nya restriktioner ändå införs, hur kommer efterlevnaden att bli nu när samhället återöppnat?
– Jag tror det finns förståelse att det här inte är över, men det måste som sagt vara åtgärder som är meningsfulla i det aktuella läget.
Att vaccinationsgraden på Gotland och i Sverige är hög hjälper dock till att begränsa smittan, det märks enligt Amér tydligt inte minst inom vården där trycket minskat.
– Mycket tyder också på att risken att smitta andra är betydligt lägre, om än inte noll, för den som är fullvaccinerad. Vaccin och distansering är absolut effektiva åtgärder för att hålla nere smittan, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.