75 procent sjuka i flera förskoleklasser

Coronaviruset har slagit sina klor i samtliga skolor på Gotland. Fortsätter smittspridningen i samma takt kan det bli aktuellt med mer radikala åtgärder – som att föräldrar kan nekas att lämna barnen till förskolan.

På Solbergaskolan var ett 30-tal av lärarna sjukskrivna på tisdagen. På Wisbygymnasiet var 300 av skolans 1 500 elever borta. "Det finns förskolor som har 75 procent av barnen borta", berättar utbildningsdirektör Torsten Flemming.

På Solbergaskolan var ett 30-tal av lärarna sjukskrivna på tisdagen. På Wisbygymnasiet var 300 av skolans 1 500 elever borta. "Det finns förskolor som har 75 procent av barnen borta", berättar utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-01-19 07:02

Enligt utbildningsdirektör Torsten Flemming är ingen elev för tillfället allvarligt sjuk, även om smittspridningen är rekordstor.

På Solbergaskolan var ett 30-tal av lärarna sjukskrivna på tisdagen. På Wisbygymnasiet var 300 av skolans 1 500 elever borta.

– Det finns förskolor som har 75 procent av barnen borta. Men på totalen ligger frånvaron runt 35 procent bland förskolebarnen och 25 procent bland förskollärarna.

I fredags meddelade Region Gotland att Eskelhem skola skulle hållas stängd under inledningen av den här veckan på grund av att främst många lärare, men också elever, är sjuka. Än så länge har ingen annan skola behövt stänga.

Flera hårt drabbade skolor kan hålla öppet tack vare att det finns en balans mellan antalet sjuka lärare och barn. Andra skolor har lyckats hålla öppet tack vare omfördelning av lärare.

– Lärarna stöttar varandra och löser mycket. Det är en fantastisk yrkesgrupp, säger Torsten Flemming.

Någon förflyttning av barn är dock inte aktuellt, då de inte vill blanda barngrupper.

undefined
Just nu är det en övervägande del mellanstadieelever som smittats av coronaviruset. "Vi har inte börjat vaccinera gruppen som är mellan 9 och 11 år, men det finns funderingar på detta", säger Torsten Flemming.

Ökar spridningen ytterligare finns planer på mer radikala åtgärder.

– Då kan vi neka föräldrar, som absolut inte måste, att lämna barnen till förskolan. Det kan bli så att personal med samhällsviktiga funktioner får lämna sina barn på förskolan i första hand, säger Torsten Flemming och fortsätter:

– Sedan behöver vi fråga oss hur länge man ska se omikron-varianten som en samhällsfarlig sjukdom och inte en vanlig influensa, och hur ska då karantänreglerna se ut?

Just nu är det en övervägande del mellanstadieelever som smittats av coronaviruset.

– Vi har inte börjat vaccinera gruppen som är mellan 9 och 11 år, men det finns funderingar på detta, säger Torsten Flemming.

Kan det bli aktuellt med distansundervisning igen?

– Det skulle det kunna bli, men inte för små barn.

Inför skolstarten uppstod en debatt nationellt om att eleverna borde ha distansundervisning efter jullovet.

– Jag förstår att frågan ställs. Men nationellt, och även här på Gotland, har vi inställningen att vi måste få en balans mellan de negativa effekterna av att elever blir hemma, och riskerna för smittspridning vid närundervisning, säger Torsten Flemming och fortsätter:

– Barn och unga ska inte behöva ta ansvar för samhällssmitta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!