Få testas numer för covid-19 men bland de som gör det, till exempel patienter och vårdpersonal, går det att se att smittspridningen ökar igen. Detta samtidigt som jul- och nyårshelgerna innebär fler resor och sammankomster.
– Är du förkyld med symtom tycker jag att du stannar hemma, och står ut med att vara ensam en jul. Vi måste vara särskilt omtänksamma om de riktigt små barnen och om gamla och sköra, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare vid Region Gotland.
Ökningen till trots kommer inte regionen att skala upp provtagningen.
– Det finns inga sådana planer, varken nationellt eller lokalt. Efter den 1 januari får vi inte längre statsbidrag till provtagningen, vilket innebär att regionerna själva får stå för det i så fall.
Tidigare i veckan meddelade regionen att tjugo personer vårdas med eller på grund av covid-19 på Visby lasarett. Det är en tydlig uppgång, enligt Sven Montelius. Om de patienter som nu vårdas på sjukhus är vaccinerade mot covid-19 vet han inte, men däremot att majoriteten av de som behöver vård är äldre eller i riskgrupp:
– Det är de som är sköra i grunden som kommer in. Antingen handlar det om hög ålder eller någon grundsjukdom som gör att de blir så pass dåliga att de behöver vård.
Det tycks vara förvirrat på sina håll om man ska ta fjärde vaccindosen eller inte. Vilka bör göra det?
– Den fjärde dosen är fritt fram för alla att ta om man är över 18 år, men har man en riskfaktor bör man vara mer angelägen. Har man de tre grunddoserna har man annars ganska bra skydd mot svår sjukdom. Min rekommendation är att funderar du på att göra det – gör det.
Smittotoppen, sett till hela pandemin, inföll vecka 3 tidigare i år på Gotland. Och det är just i januari 2023 som Folkhälsomyndigheten i senaste scenario tror att en ny topp kan att infalla.
– Det är svårt att spå om men vi får nog räkna med att det fortsätter uppåt i tre veckor till, säger Sven Montelius.
Under den värsta spridningen tidigare i år var det fortfarande provtagning på bred front, evenemang ställdes in och restriktioner kvarstod. Men sedan i våras klassas inte längre covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, vilket gör att restriktioner inte lär införas på samma sätt igen.
– Vi får vara beredda men personligen tror jag inte att eventuell ny smittotopp kommer att ha lika stor påverkan som det hade förra vintern.