Vecka 52 och 53 redovisade Region Gotland 125 respektive 79 nya fall av bekräftad coronasmitta. Detta kan jämföras med vecka 49, där motsvarande siffra ligger på nästan 320. Just den veckan var visserligen talen ovanligt höga, men det förefaller som om kurvan pekar nedåt.
– Med anledning av de röda dagarna runt storhelgerna har det varit sämre tillgång till egenprovtagningen. Ändå har det funnits lediga tider, och det tyder på minskad efterfrågan, säger Maria Amér.
Enligt henne ska det finnas gott om tider vid provtagningen även under de närmaste dagarna. Regionens smittskyddsläkare varnar dock för förhastade slutsatser.
– Vi vet inte, utvecklingen under de senaste veckorna kan vara en beteendefråga. Om man vet att man ska vara hemma och ledig kanske man inte är lika benägen att testa sig. Det kan alltså finnas andra faktorer som bidrar. Vi får se vad som händer under kommande veckor, när storhelgerna är över och vardagen tar vid, säger hon.
En trend på sistone är att fler som testar sig får ett positivt provresultat, konstaterar Maria Amér.
– Det ligger för tillfället på 17 procent i samtliga flöden. Så det har blivit färre prover men en högre andel som testar positivt. Och ungefär så har det sett ut sedan vecka 45.
Har allmänheten blivit bättre på att följa rekommendationerna och restriktionerna?
– Ja, vi hoppas det i alla fall. Många har nog förstått att det är allvar nu. Även att läget inom vården är mycket ansträngt, både i landet och här på Gotland, där man med hjälp av IVA-samordningen flyttat patienter från Visby för att avlasta. Sedan finns det ju andra patienter än de med covid-19, och där har inte trycket mattats av under pandemin.
För stunden kretsar mycket av diskussionen kring vaccineringen, som påbörjades i mellandagarna. Regionerna Skåne och Västra Götaland skapade rubriker i dagarna när de kungjorde att man har för avsikt låta vårdpersonal gå före i kön – vilket strider mot Folkhälsomyndighetens prioritetsordning.
Vad säger du, är det rätt väg att gå?
– Prioritetsordningen har arbetats fram nationellt, och den utgår från att de som har högst risk för allvarlig sjukdom eller död till följd av covid-19 ska prioriteras. Det vore fördelaktigt om alla regioner håller fast vid den överenskomna prioritetsordning som finns, säger Maria Amér.