Amér om vaccinbevis: "Ett viktigt verktyg"

För att motverka en ökad smittspridning införs vaccinationsbevis den första december vid evenemang med över 100 deltagare inomhus. För de arrangörer som inte vill kontrollera vaccinbevis gäller hårdare restriktioner.

Smittskyddsläkare Maria Amér.

Smittskyddsläkare Maria Amér.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-11-27 08:03

Från den första december införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än hundra personer. 

– Jag tror att det här absolut är ett verktyg som är viktigt att ta till, säger smittskyddsläkaren Maria Amér. 

Just nu märks en ökad smittspridning av covid-19 i samhället och om det fortsätter kan ytterligare åtgärder behövas menar hon.

– Det finns ett regeringsuppdrag där man arbetar på ett förslag, säger Maria Amér.

Den 24 november gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram ett underlag för att bedöma behovet av att återinföra vissa skyddsåtgärder. 

vaccinationsbevis ska införas vid större allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som till exempel idrottsevenemang, teaterföreställningar, konserter, tivolin och marknader. Även biografer, mässor och demonstrationer berörs.

Arrangören kan även välja att inte kräva vaccinationspass av deltagarna och då ska istället särskilda restriktioner gälla. Om man inte kontrollerar vaccinpass ska deltagarna hänvisas till en särskild sittplats, sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap och varje sällskap får uppgå till maximalt åtta personer. 

Vaccinationspasset kan beställas via e-hälsomyndigheten med e-legitimation. Om man saknar e-legitimation eller inte har tillgång till dator eller internet ska det, enligt Maria Amér, även gå att hämta blanketter på de olika vaccinationsställena på Gotland. Blanketten kan sedan skickas med vanlig post.

Barn under 18 år är undantagna från kraven på vaccinationspass. 

Parallellt med att dessa föreskrifter tittar Folkhälsomyndigheten även på nya restriktioner för ett läge där smittspridningen ökar kraftigt. Enligt uppgifter till TT kan även restauranger, gym och museer omfattas i nästa steg. Även hemarbete kan bli aktuellt igen.

Smittspridningen av covid-19 har i vissa länder ökat kraftigt den senaste tiden och ett sätt att försöka stoppa ett liknade scenario i Sverige kan enligt Maria Amér vara att införa vaccinationsbeviset.

– Det är ett sätt att inskärpa vikten av att vaccinera sig och vi vet att risken för att smitta och att smittas är lägre med vaccin. Vaccin är ett viktigt medel för att bromsa pandemin och för att skydda mot allvarlig sjukdom och död, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!