Helagotland.se, och i princip alla landets medier, har de senaste dagarna rapporterat om hur Sverige den senaste tiden växlat upp sin försvarsförmåga som en följd av de ökade spänningarna mellan Ryssland och Ukraina. På Gotland patrullerar Försvarsmakten på gatorna, och styrkor från flera andra platser i landet är nu verksamma på ön. I fredags landade exempelvis Försvarsmaktens operativa beredskapsstyrka på Visby flygplats.
Samtidigt som detta sker så har även smittspridningen av covid-19 nått rekordnivåer, och enligt Fredrik Malmerfeldt, medicinsk verksamhetchef på Försvarshälsan, har även Försvarsmakten fått konstaterade covidfall de senaste veckorna.
– Vi har ingen större spridning än så länge jämfört med hur det ser ut i övriga samhället, men vi har haft några positiva fall, både bland vår fasta personal och nu även bland dem som kommit utifrån, säger han.
Vad händer med dem som insjuknar?
– Alla som misstänks smittade separeras från den grupp de tillhör, och sätts sedan i karantän. Alla erbjuds att bli placerade i så kallat sjukdomskvarter, oavsett om man är bosatt på ön eller om man är här tillfälligt. De som kommer utifrån skickas givetvis inte hem förrän de är smittfria.
Enligt Fredrik Malmerfeldt så är det svårt för soldaterna att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer till punkt och pricka. Det kan exempelvis vara svårt att hålla avstånd och sköta sina arbetsuppgifter.
– Vissa uppgifter måste lösas, så är det, men alla har fått rådet att följa riktlinjerna så gott de kan. Man ska bära munskydd när det är möjligt, och även hålla avstånd i den mån det går. De ska även beblanda sig med så få som möjligt och hålla sig i sina "bubblor".
Tidigare har Försvarsmakten haft hjälp av regionen när det gäller provtagning av sin personal, men i och med ansträngda situation som råder med provtagningen har försvaret nu vidtagit åtgärder.
– På förekommen anledning så var jag i kontakt med smittskyddsläkare Maria Amér för att kolla läget. Då situationen är ansträngd för dem så har vi nu aktiverat en egen analysförmåga, vilket dels gör att vi får snabbare svar och dels leder till att vi inte belastar regionens provtagning, säger Fredrik Malmerfeldt.