Länsstyrelsen, tillsammans med den nationella samverkansgruppen för hundvälfärd, uppmanar folk att inte köpa smuggelhundar. Smuggling av hundar har ökat.
– Det finns ingen statistik men vi vet att hundsmugglingen förekommer i stor skala och har minst fördubblats under de senaste åren, enligt tullen. Och de upptäcker bara en liten del av den illegala verksamheten med hundar, säger Sonia Lopes, länsveterinär i Stockholm och länsstyrelsernas representant i samverkansgruppen.
Jordbruksverket och länsstyrelserna är andra myndigheter som i sitt arbete ser utvecklingen av hur hundar smugglas in illegalt. Veterinärerna kommer i kontakt med smuggelhundar när de insjuknar eller kommer för en hälsokontroll eller vaccinering och ser att något är fel med dokumentationen. Bakom handeln står ofta kriminella personer som gör stora vinster på att systematiskt föda upp och transportera hundar under mycket dåliga förhållanden och som orsakar stort lidande för hundarna.
Det finns flera anledningar till att inte köpa en hund som kommit in i landet illegalt. Hunden kan bära på smitta, till exempel rabies, som är dödlig, men även andra sjukdomar.
Sonia Lopes berättar att olika smittor vi inte haft i Sverige tidigare som Brucella, och Leishmania kommit in nu.
– Vi har inte fått något fall av rabies ännu men risken finns och ökar i takt med att smugglingen ökar. Det är bara en tidsfråga, säger Sonia Lopes.
När man köper en valp som är insmugglad i landet finns inga dokument som kan intyga att den är fri från smittor. Ofta är det väldigt unga valpar.
– En valp under 15 veckor kan omöjligt ha förts in i landet lagligt. Den ska vaccineras mot rabies vid 12 veckor och sedan ska det gå minst 21 dagar innan den får resa till Sverige.
Det är tillåtet att köpa en hund från ett annat land men då ska den vara minst 15 veckor gammal och uppfylla alla införselkrav.
Genom att köpa en insmugglad hund bidrar du till att det djurplågeri som uppfödningen och handeln innebär, kan fortsätta. På valpfabriker skiljs tiken från sina valpar för tidigt och låter henne få valpar med tätare intervaller än vad som är lämpligt.
– Köp inte hunden på en parkering eller en bensinmack. Det är ett säkert tecken på att det är en smuggelhund, säger Sonia Lopes.
Hennes råd är att ta kontakt med en uppfödare i god tid och be om alla fakta innan du besöker uppfödaren.
–Se valparna i deras hemmiljö när de är omkring fem veckor. Då kan du också kontrollera att de verkligen är ungar till tiken som finns i hemmet.
Riktigt lurigt kan det vara då en del hunduppfödare säljer både valpar de fött upp själva och hundar som de tagit in illegalt i landet. Då kan det bli svårt att veta om valpen är insmugglad.
– En tik kan inte ha hur stor kull som helst. Läs på om rasen innan, så du vet hur många valpar tiken kan få, säger Sonia Lopes som tycker att väldigt stora kullar är ett varningstecken.
Det kan vara svårt att veta om det är en smuggelhund. Gör så här:
- Ställ frågor om hunden innan du träffat den. Det är lättare att backa om du inte sett den gulliga valpen.
- Besök valpen i hemmiljö när den är 4-5 veckor och se att det finns en tik som ger den di.
- Be att få se veterinärbesiktningsintyg och hundens pass om den kommer från ett annat land. Kräv ett signerat köpeavtal och betala inte kontakt.
- Kontrollera att kontaktuppgifter i avtalet stämmer med den person du handlar av.