Smygpremiär i Visby för nya Sjögrendokumentären

I helgen ges en exklusiv förhandsvisning i Visby av SVT-dokumentären "Vad hände med Sven Sjögren?", på kortfilmsfestivalen Quickpix.

I helgen visas första delen av kommande SVT-dokumentären om Sven Sjögrens försvinnande.

I helgen visas första delen av kommande SVT-dokumentären om Sven Sjögrens försvinnande.

Foto: Polisens förundersökning

Gotland2022-09-16 12:10

Som GA berättade i början av september, ska Sven Sjögrens försvinnande från Lummelunda 1972 bli dokumentärfilm på SVT. Premiär blir det i början oktober på SVT, men redan på lördag finns alltså möjlighet att få se den första delen av två under Gotlands kortfilmsfestival Quickpix på Folkets bio i Visby.

undefined
Sven Sjögrens hem i Lummelunda genomsöktes i oktober 1972. Två glas på bordet kan visa att han fick besök kort innan han försvann.

Dokumentären följer Stig Larsson från Lummelunda, som i hela sitt vuxna liv grubblat över vad som hände hans vän, bonden Sven Sjögren. Tillsammans med sin syster Gun startar han en egen mordutredning i hopp om att lösa gåtan. Under resans gång stöter de ihop med Tobias von Braun och Urban Gärdek från podcasten Kalla fall, som också intresserat sig för fallet, och de bestämmer sig för att göra gemensam sak.

undefined
Grävningarna efter Sven Sjögren på gamla tippen i Etelhem påbörjades på måndagen, men stoppades av polisen vid lunch sedan en benbit hittats.

Parallellt pågår sökandet i verkligheten. I måndags inleddes grävningar på den gamla tippen i Etelhem, där ett skelettben, som senare visade sig vara ett underarmsben från en människa, hittades.

I samband med förhandsvisningen, visas också en förinspelad intervju med gotlänningen och regissören bakom den nya dokumentären, David Andersson. Han har tidigare förklarat sitt intresse för fallet så här:

 – Jag är uppvuxen i grannsocknen Stenkyrka och hörde redan som barn talas om Sven Sjögrens försvinnande. När fallet fick nytt liv för ett par år sen väcktes tanken på att göra en film om hur försvinnandet präglat bygden och människorna.

undefined
På lördag är det kortfilmsfestival på nyrenoverade Folkets bio i Visby.

Kortfilmsfestivalen inleds redan vid lunchtid. Under det första filmblocket visas bidragen som tävlar i Film på Gotlands kortfilmstävling En stor liten Ö. Tävlingen är öppen för alla åldrar och genrer, med den enda begränsningen att filmen får vara max fyra minuter lång.

Därefter visas bidragen till Noonmaraton Gotland. Filmerna är gjorda under ett dygn, utifrån ett tema, tre platser och tre föremål. I år är temat nära, platserna under ett bord, i vatten, vid en odling och de tre föremålen ballong, hängmatta och nät.

Under dagen blir det prisutdelning och festivalen fungerar även som regional uttagning till Novemberfestivalen i Trollhättan. Filmskapare som deltar i festivalen och är mellan 16 och 26 år, har också chans att bli Gotlands bidrag i film-SM för barn och unga vuxna.

undefined
Jacqueline Ragheb, regissör och delägare i produktionsbolaget Rumblewood.

Det blir även samtal med tre gotländska filmskapare; animatören Sebastian Gårdhagen, producenten och regissören Andreas Nordblom, samt regissören Jacqueline Ragheb från produktionsbolaget Rumblewood.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!