Snabbare färjor ökade utsläppen kraftigt

När Gotlandsfärjorna ökade farten mer än tredubblades utsläppen av koldioxid. En ny statlig utredning vill se fossilfri trafik nästa avtalsperiod.

Med de snabbare färjorna ökade energiförbrukningen kraftigt. Utsläppen av växthusgaser mer än tredubblades. Den statliga utredningen ”I en värld som ställer om” vill ha ökat fokus på miljön i nästa upphandling.

Med de snabbare färjorna ökade energiförbrukningen kraftigt. Utsläppen av växthusgaser mer än tredubblades. Den statliga utredningen ”I en värld som ställer om” vill ha ökat fokus på miljön i nästa upphandling.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Gotland2021-06-05 07:03

När utredaren Sven Hunhammar överlämnade utredningen ”I en värld som ställer om” till miljöminister Per Bolund förra veckan riktades mest intresse mot förslaget att fasa ut bensin och diesel till 2040. Men utredningens 700 sidor har även förslag för fartygstrafiken.

Utsläppen av koldioxid ökade kraftigt i och med snabbfärjornas tillkomst. Gotlandstrafiken är energikrävande och svarar enligt utredningen för omkring 30 procent av inrikes yrkessjöfarts utsläpp av växthusgaser.

1990 släppte färjorna i Gotlandstrafiken ut 42 000 ton koldioxid, enligt siffror från Rikstrafiken som hade det statliga ansvaret för trafiken fram till 2011. I början av 2000-talet sattes de snabbare fartygen i trafik. 2019 hade utsläppen ökat till cirka 150 000 ton. Som jämförelse kan nämnas att Trafikverkets vägfärjor släppte ut 34 500 ton, Sjöfartsverkets fartyg 34 000 ton och Kustbevakningens fartyg 19 000 ton.

Eftersom antalet passagerare blivit fler så är ökningen av utsläpp inte lika hög räknat per resenär. Det rör sig om en fördubbling.

Gotlandsbolaget har en färdplan mot klimatneutral trafik, vilken vd Håkan Johansson redogjorde för vid stämman i onsdags:

– Investeringarna i klimatomställningen står i fokus. Vi ska enligt vår färdplan minska utsläppen med 70 procent till 2030.

I trafiken ingår numera två LNG-fartyg, och biogas har börjat blandas i den flytande naturgasen. Rederiet vill att 30 procent av bränslet utgörs av biogas 2030. Enligt färdplanen ska trafiken vara fossilfri till 2045.

Sven Hunhammar har noterat arbetet mot en fossilfri trafik, men anser att det måste gå snabbare. I ett kapitel om lämpliga styrmedel finns förslag om Gotlandstrafiken.

Utredningen framhåller kommande upphandling som ett bra tillfälle att sätta press. Nästa avtal gäller från 2027. Utredningen anser att de fossila bränslena bör fasas ut under avtalsperioden.

Upphandlingen förbereds. Trafikverket ska i september redovisa flera alternativ, bland annat ett med statligt ägda färjor. I uppdraget ingår att ta fram förslag om hur trafiken ska göras fossilfri.

Sven Hunhammar vill se upphandlingskrav som stimulerar teknikutveckling. Utredningen är medveten om trafikens betydelse för Gotlands utveckling, men vill förutom förnybara drivmedel även se alternativa former för trafiken med olika hastigheter för att minska energiförbrukningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!