Snabbfärjan banar väg för mer vård på fastlandet

Det är fem år sedan Visby lasarett invigdes, en investering på runt 700miljoner kronor. Den senaste tiden har orosmoln som ekonomiskt underskott och rekryteringssvårigheter naggat verksamheten i kanten.
Nu kan delar av vården komma att förläggas till sjukhus på fastlandet.
Idén kommer från hälso- och sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson, som menar att de nya snabbfärjorna skapar möjligheter väl värda att utforska.

Gotland2003-05-20 04:00
­Idén är min, men diskussionen är inte ny, säger Jan-Olof Henriksson.
Han menar att det inte är någonting ovanligt att man ser över samarbetsmöjligheter inom och mellan olika landsting. För Gotlands del begränsas de "interna" möjligheterna genom att det finns endast ett lasarett. I och med de nya snabbfärjorna ökar möjligheterna till samarbete med andra landsting, menar Henriksson.
Man utnyttjar redan nu specialistkompetens på flera sjukhus på fastlandet, bland annat Huddinge sjukhus som nyligen också tog över arbetsgivaransvaret för läkarna på öron-, näsa- och hals-kliniken.
<span class=MR>Basal vård</span>
Det nya med Henrikssons idé är att det handlar om mer basal vård, bland annat inplanerade operationer av mindre komplicerad art.
Inom kort, möjligen före semestern, ska Henriksson träffa landstingsdirektören i Kalmar läns lasarett för att diskutera ett eventuellt framtida samarbete med Oskarshamns sjukhus.
Enligt Henriksson är syftet att "säkra vården och ge vård så nära som möjligt till rimliga kostnader". Bakomliggande faktorer är dels den bristande ekonomin, dels de stora svårigheterna att rekrytera kompetent personal.
­Vi ska titta förutsättningslöst på möjligheterna. Vi vill säkra kvaliteten och kanske också göra det bättre ekonomiskt. Dessutom går den medicinska utvecklingen framåt och man försöker alltid utnyttja varandras kompetens.
<span class=MR>Köper av varandra</span>
Ett samarbete skulle kunna innebära att Gotland köper vissa tjänster av Kalmar läns landsting ­ och vice versa. Patienter från Oskarshamns lasarett kan alltså komma att skickas till Visby lasarett. Det kan eventuellt innebära att Visby lasarett minimerar risken för outnyttjade lokaler och utrustning.
Vilka besparingar det kan bli fråga om ­om någon ­ är oklart.
­Vi har inte tittat på ekonomin ännu, så det vet jag inte förrän vi börjat granska. Vi får se om det går att inleda ett samarbete som innebär säkrad vård och bättre ekonomi, annars blir det inget. Det här är bara ett embryo än så länge.
- Vad innebär det här för den enskilde gotlänningen?
­Inga konstigheter, mer än att man kanske får åka till fastlandet för att få en operation, vilket många gör även i dag för högspecialiserade operationer. Det gäller att hitta bra lösningar som inte gör det sämre ­gotlänningen ska ju ha bra vård.
- Kan man inte förmoda en ökad "total vårdtid" då resan sker med båt?
­Det är svårt att spekulera i sådant, men jag kan inte se något större problem så här långt. Det är ju från kaj till kaj.
- Ser du det här samarbetet som en tillfällig lösning ­ tills problemen med rekrytering och ekonomi lösts ­ eller är ambitionen att arbetsformen ska bli permanent?
­Jag tror man måste titta på mer långsiktigt samarbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!