"Snällare" F-kassa på ön
Försäkringskassan på Gotland har nekat 99 personer sjukförsäkring under det halvår som kassan gjorde en mätning. Det innebär 0,3 procent av alla pågående och nya sjukfall. I riket som helhet är samma siffra 0,69 procent, alltså mer än dubbelt så stor andel.Det visar en genomgång som Försäkringskassan gjorde i varje län i riket under en sexmånadersperiod i år.
- Det visar sig att av dessa 99 är det 48 kvinnor och 51 män som nekats sjukersättning, säger Jerker Sjöberg på Försäkringskassan på Gotland.
Det har sedan några år tillbaka blivit hårdare vad gäller att få sjukersättning beviljad. Detta med anledning av att kostnaderna för sjukersättningen rakat i höjden. Med detta i minnet har kassorna blivit hårdare i sina bedömningar.
Sjukskrivning ingen garanti
- Att en läkare sjukskriver en person är ingen garanti för att man får sjukersättning, säger Jerker Sjöberg. Det är snarast att se som en rekommendation.
Sen är det alltid kassan som bedömer om personen skall få sjuk-ersättning eller inte.
- Läkaren som sjukskriver känner inte alltid till den sjukskrivnes arbetsförhållanden, säger Jerker Sjöberg. När vi drar in sjukpenning, eller nekar någon att få den, så gör vi alltid en bedömning om sjukdomen har satt ner arbetsförmågan tillräckligt mycket, eller om personen kan sköta sina arbetsuppgifter eller annat förekommande arbete på arbetsmarknaden trots sina besvär.
Goda kunskaper
Samtliga kassor i landet anser sig ha goda eller mycket goda grunder för sina bedömningar. Kvalitén i beslutsunderlaget är alltså mycket hög, enligt undersökningen. Det är bara två län som har lite sämre resultat, nämligen Södermanland och Jönköping.
På Gotland anser man att beslutsunderlaget är 100-procentigt, vilket är något högre än riksgenomsnittet.
Men sedan kassorna har blivit hårdare i sina bedömningar om rätten till sjukpenning så har också antalet överklaganden till länsrätten ökat. Mellan 2003 och 2004 fördubblades de nästan och prognosen för 2005 visar att antalet överklaganden fortsätter att öka, om än i något lägre takt.
Under första halvåret 2005 inkom fem överklaganden till länsrätten från sjukskrivna på Gotland. Bara i ett fall gjorde länsrätten en ändring till förmån för den sjukskrivna.
Det innebär att Gotland ligger mycket nära riksgenomsnittet vad gäller ändrade bedömningar, nämligen 21 procent.
Stora variationer
Annars är det stora variationer mellan länen i antalet avgjorda ärenden där de försäkrade får bifall. I Norrbottens län ändrades till exempel 43 procent av de inkomna ärendena till den försäkrades förmån.
I riket överklagas 23 procent av de ärenden där kassan beslutar om att inte betala ut sjukpenning. På Gotland uppgår den andelen enbart till cirka åtta procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!