Snart är den nådd skräpgränsen i Visby-skolorna
Städningen i skolorna upphörde i måndags. Nu börjar man närma sig gränsen för vad som är en acceptabel skolmiljö.Matsopor luktar, toalettpappret är slut och skolkorridorerna kantas av pappersskräp.Snart får många högstadieelever ägna sig åt självstudier hemma.
Men det kunde ha varit värre, menar Solbergas biträdande rektor Leif Ullrich:
Den första och andra dagen var det kaos. Då trodde eleverna att de skulle bli lediga om de slängde papper på golvet, men nu har det lugnat ner sig. Visst är det skräpigt på högstadiet, men man måste ändå tänka på att det är mer än 500 personer som rör sig i de här korridorerna varenda dag.
På mellanstadiet ser det fortfarande ganska bra ut, men här har eleverna sina egna klassrum.
<span class=MR>Värst på högstadiet</span>
På högstadiet närmar man sig nu ändå gränsen för vad som är acceptabelt och här måste man lägga upp en plan för hur skolarbetet ska fortsätta. I dag kommer hela högstadiet att ha studiebesök och orientering, det var inplanerat sedan tidigare, men från och med måndag blir det självstudier med uppgifter hemma.
De som har datorer kan kommunicera med sina lärare över Tjelvar, men skolan kommer också att ha öppet för dem som vill komma hit och jobba, berättar Leif Ullrich.
Emma Pettersson som går i åttan på Solberga sitter i den stökiga kafeterian där det luktar sopor från papperskorgarna och där stoppning från sofforna har spritts ut över golvet.
Stackars de städare som kommer hit och ska städa efter strejken, säger hon.
Emma är inte bara glad över att få vara hemma från skolan på måndag:
Nja... Vi måste ju ändå jobba med våra beting, säger hon.
Andra skolor har andra lösningar under städstrejken. På Södervärnskolans högstadium har man redan haft en dag med hemundervisning. Nu släpper man ut en årskurs i taget på orienteringsdagar för att lätta på trycket i skolan. På tisdag ska man ha en halv mentorsdag och då är alla elever i skolan och får besked om hur det ska fortsätta. Eventuellt kommer man att förlägga de temadagar som skulle avsluta terminen tidigare än vad man först hade tänkt.
<span class=MR>Ingen katastrof ännu</span>
Det är ingen katastrof ännu, men det kommer att bli för stökigt, konstaterar Ingmar Davidsson som är biträdande rektor på Södervärn.
På Säve är läget ungefär detsamma. Stellan Sundh som är biträdande rektor på Richard Steffengymnasiet rapporterar att det är ostädat, men "inte katastrofalt".
Gymnasiechefen har beslutat att det blir undervisning på sommarlovet om man inte kan genomföra kursplanerna som har planerat. Kanske är det därför som nedskräpningen avtog efter några dagar:
Vi har informerat eleverna om detta och det ligger ju i allas intresse att det inte ska bli så, säger Stellan Sundh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!