Snart är det slutspelat vid skolan

Vemod, men också lättnad. Känslorna är blandade på skolorna i Eksta och Fardhem, när det nu står klart att de ska läggas ner och att det inte blir några nya friskolor där.

Sista terminen. Då Donnergymnasiet AB backat ur planerna på friskolor i Eksta och Fardhem, pekar allt mot att de läggs ner. I Eksta går i dagsläget knappt 50 skolbarn. I höst byts deras lantliga skolgårdsvy ut mot mer tätbebyggda omgivningar.Foto: Tobias Wallström

Sista terminen. Då Donnergymnasiet AB backat ur planerna på friskolor i Eksta och Fardhem, pekar allt mot att de läggs ner. I Eksta går i dagsläget knappt 50 skolbarn. I höst byts deras lantliga skolgårdsvy ut mot mer tätbebyggda omgivningar.Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-04-04 04:00
Sedan Donnergymnasiet AB i onsdags beslutade att inte gå vidare med planerna på friskolor i Eksta och Fardhem, tyder allt på att skolorna läggs ner helt.
Barn- och utbildningsnämnden har sedan tidigare bestämt vilka kommunala skolor man i första hand ska erbjuda barnen plats på. Eksta skolas knappt 50 barn från främst Eksta, Fröjel och Sproge, erbjuds plats på Klinteskolan i Klintehamn som i dag har omkring 330 elever.
Bland personalen i Eksta möttes beskedet om nej till friskola av blandade känslor, enligt Diana Esklund som är rektor i både Eksta och Klinte.
- Det är tråkigt när en liten skola försvinner, ur bygdens perspektiv. Samtidigt är det inte hållbart med för små skolor. Det blir för litet arbetslag, för stor arbetsbelastning och barnen får inte så många kompisar att välja mellan.
Att planerna på friskolor nu gått om intet påverkar inte Diana Esklunds arbete.
- Eksta är en kommunal skola och vi kan inte sitta med armarna i kors och vänta. Vi måste göra övergången så bra som möjligt.
Ett utbyte mellan Eksta och Klinte har redan inletts. Eleverna ska besöka varandras skolor, ha en heldagsutflykt till Ekstakusten i juni och den här veckan ägnas åt gemensamma aktiviteter vid Gustavs i Fröjel. I går träffades förskoleklasserna och de andra dagarna kombineras tvåor med sexor, ettor med femmor och treor med fyror.

Spännande
Lena Hübinette, fritidspedagog i Eksta skola, berättar om mötena.
- Det har varit spännande för Ekstabarnen. "Hjälp, ska vi träffa barn från stora Klinte!?" Tack vare den här veckan kan man se hur det glittrar i ögonen på dem! "Jag har fått en ny kompis!" "Jag har fått ett nytt telefonnummer!". De är glada.
Hon menar att nära umgänge över åldersgränserna redan är naturligt för Ekstas skolbarn, och att det gjort dem grundtrygga.
- De leker tillsammans i alla åldrar och tar hand om varandra. Jag tror de kommer att klara sig bra i Klinte.

Fardhem
Fardhem skola har drygt 60 barn från Lojsta, Gerum, Linde, Levide och Fardhem. Tanken var först att erbjuda alla plats i Stånga skola, men efter att i en enkät frågat föräldrarna hur de vill ha det, ändrade nämnden sig så sent som förra veckan.
Nu ska Fardhems skolas barn delas upp mellan Stånga och Högbyskolan i Hemse, som i dag har omkring 60 respektive 540 elever.
Jerker Eneqvist är rektor för skolorna i Stånga och Fardhem och har nu att göra nya planer för övergången, tillsammans med Högbyskolans rektor Urho Airiman.
- Det är ju alltid vemodigt när små skolor läggs ner och föräldraföreningen har verkligen engagerat sig för att få en friskola. Samtidigt känns det skönt att, när vi redan är i april, äntligen få jobba framåt!
- Det är viktigt övergången blir bra, så barnen ser fram emot att börja i de nya skolorna.
Om det blir som kommunen tänkt, får Stånga skola totalt 65 elever hösten 2008. Fardhem har 62 och läggs ner...
- Jo, Stånga blir en liten skola, men den blir säkert kvar i en framtid. Det har politikerna sagt och det får vi hoppas, säger Jerker Eneqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!