Snart blir det mera liv i luckan – och på torget

Från och med tisdag gäller de nya restriktionerna. På krogarna laddar man för första gången på länge inför två sittningar med middagsgäster.

Andreas Martinsson tar upp en beställning på Brooklyn burgers and bar. Inom kort får han ta upp desto fler.

Andreas Martinsson tar upp en beställning på Brooklyn burgers and bar. Inom kort får han ta upp desto fler.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2021-05-30 14:16

Den första juni tas det första av flera steg för att öppna upp samhället igen efter coronapandemin.

Restaurangbesökare som tidigare fått stressäta för att vara ute från krogen redan vid 20.30 kan sitta lite lugnare vid bordet, åtminstone fram till 22.30.

För de flesta restauranger innebär det att man kan erbjuda två sittningar, vilket är en stor förbättring även om de flesta hoppas på ytterligare förlängning av öppettiderna under tidig sommar.

När GT under lördagen besöker restaurang Bageriet, på Stora torget i Visby, står Ella Bergman bakom bardisken.

– Det ska fan bli skitkul att det öppnar upp! Vi tänkte göra en liten happening av det på tisdag, vi klär upp oss och firar lite, berättar hon.

Ella Bergman uppskattar även att krogpersonalen fick lite tid att förbereda sig, den här gången.

– Det har varit många snabba förändringar, nu fick vi åtminstone lite framförhållning. Samtidigt hoppas man ju att det här inte leder till en ny smittvåg.

Inne på Brooklyn burgers and bar huserar restaurangchef Andreas Martinsson.

– Det känns superbra att få ha öppet längre, det har varit så tråkigt när Stora torget dör redan klockan åtta på kvällen, säger han.

Är lättnaderna en "snackis" bland gästerna också?

– Ja, absolut. All tycker väl att det ska bli skönt när det lättar lite, det har pågått lite för länge det här.

På First Hotel Kokoloko säger kökschefen Lovis Forslund så här:

– Det känns helt fantastiskt. Nu kan vi ha två sittningar och sprida ut gästerna betydligt mer. Klockan 22 är dessutom en bra tid för oss. Vi är ett familjehotell med fokus på mat och dryck, inte så mycket party.

Lovis Forslund berättar också att det är flera förändringar på gång inför högsäsongen.

– På takterassen kommer vi att erbuda gästerna en separat barmeny som serveras direkt uppe på taket, dessutom bygger vi en toalett där uppe så man slipper åka ner varje gång.  

Veckans restriktionsnyhet innebär även att nöjesparken Kneippbyn kommer kunna ta emot över 1 500 besökare per dag i sommar.

Ungefär en halvering i jämförelse med en helt vanlig och pandemifri sommardag, men ett stort steg i rätt riktning. 

"I fjol sade vi upp till 200 sommaranställda och i dag kommer vi att skicka ut anställningsbevis till drygt 200 – det känns väldigt, väldigt skönt att få göra det", säger vd Bobbo Werkelin till P4 Radio Gotland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!