Snart blir det svart i rutan
I god tid före julen 2005 är det digitala tv-nätet helt utbyggt över hela Gotland. Ön blir därmed ett av de första områden i Sverige som får digitalt tv-nät.Digital-tv-kommissionen överlämnade igår sitt förslag till regeringen till var och hur tv-nätet skall byggas ut.
Redan idag har ett stort antal tv-tittare skaffat sig möjlighet att ta emot digital-tv. Många har köpt så kallade boxar som gör det möjligt att parallellt kunna se både digitala och analoga sändningar.
Men när det digitala nätet är utbyggt så släcker man det analoga. Det innebär att en stor del av befolkningen måste göra någonting för att kunna se tv från julen 2005.
-Den som inte har gjort någonting, inte köpt digitalbox, inte har satellit-tv eller bor i en fastighet med markbundna sändningar måste skaffa en digitalbox, säger Stina Sandell. Men det är också möjligt att när det blir dags så finns det tv-apparater med inbyggd box.
<span class='mr'>Bättre bild och ljud</span>
Fördelen med digital-tv är att man får bättre bild och bättre ljud. Digital-tv tar inte heller så stor plats. Man kan alltså utnyttja det frekvensområde som Sverige förfogar över på ett bättre sätt.
-Det utrymme som idag krävs för en analog kanal, räcker i framtiden till fyra-sex kanaler, säger Lennart Ivarsson från Teracom. Det innebär att Gotland i framtiden kommer att ha tillgång till 25-30 kanaler när nätet är utbyggt.
Hela Europa deltar i övergången. Först ut var Berlin som genomförde sin övergång för drygt ett år sedan.
-Det gick mycket bra, säger Stina Sandell.
En hel del erfarenhet av digitala sändningar finns redan nu. Markbundna sändningar har pågått i Sverige sedan 1999. När man nu lämnar det analoga systemet så sker det etappvis. Hela landet skall ha gått över senast den 1 februari 2008.
<span class='mr'>Utbyggnad av bredband</span>
Förutom ett flertal nya kanaler kommer det digitala nätet också att tillåta en rad andra tjänster.
-Riktigt hur dessa tjänster kan se ut vet vi inte idag, säger Stina Sandell.
Björn Jansson (s), är det kommunalråd som kämpat hårdast för att Gotland skulle komma tidigt ut med digitala sändningar.
-Det är positivt för Gotland att ligga i framkant vad gäller det tekniska, säger han. Det rimmar väl med vår pågående utbyggnad av bredbandsnätet.
<span class='mr'>Massiv kampanj</span>
Att kommissionen valt just dessa tre områden som pionjärer har att göra med att samtliga betraktas som framåtsträvande när det gäller ny teknik.
-De representerar både stad och land vilket kommer att ge också mycket erfarenheter vid den vidare utbyggnaden, säger Stina Sandell.
En massiv informationskampanj till hushållen kommer att inledas under början av 2005.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!