Snart börjar saneringen av PCB

Gotlandshem kommer att få punga ut med miljontals kronor för saneringen av miljögiftet PCB i sina fastigheter.- Hur många miljoner det handlar om vet vi inte ännu, säger Anna Bäckstäde, miljösamordnare på Gotlandshem.

Gotland2009-01-09 04:00
Inventeringen av Gotlandshems fastigheter visar att det är i kvarteret Stäven på Gråbo som problemet är störst. Där innehåller samtliga fogar PCB. Miljögiftet har även hittats i fem andra områden, både i Visby och på landet.
- Men där är det väldigt begränsat, runt ytterdörrarna till exempel, säger Anna Bäckstäde.
PCB är giftigt och det har man vetat länge. Men att den elastiska fogmassa med PCB som användes när man byggde bostäder mellan 1956 och 1973 påverkar miljön tog det längre tid att inse.
För tio år sedan talades om att sanera fogarna, men det dröjde och därför tog regeringen tag i frågan och den 1 mars 2007 infördes en lag som säger att PCB-fogarna skulle identifieras och de mest förorenade ska saneras.

Inte särskilt utbredd
Omkring hälften av Gotlandshems bostäder byggdes under 60- och 70-talen. Men de farliga PCB-fogarna är ändå inte särskilt utbredda visade det sig. I Stäven, där det finns cirka 500 lägenheter, har fogmassan använts såväl mellan betongplattorna som runt fönster och dörrar. På andra platser är det alltså inte lika illa.
- Stäven blir det stora projektet och det kommer troligtvis inte att påbörjas i år, säger Anna Bäckstäde. I övriga område där PCB hittats ska vi sanera lite efter hand. Vi kommer först att informera de boende i dessa områden.

Osäker kostnad
Vad det kommer att kosta är osäkert. Det handlar dels om arbetet med att ta bort och byta ut fogmassan, dels om kostnaden för destruktion.
- Det är inte farligt att bo i ett hus med PCB-fogar. Det farliga är att det läcker ut i miljön, ut i Östersjön bland annat där det tas upp av fisken som vi sedan äter, förklarar Anna Bäckstäde.
PCB får vi främst i oss med födan. Det är ett skadligt ämne som bland annat påverkar immunförsvar och fortplantning. Användningen av PCB förbjöds 1973, men ämnet finns fortfarande kvar i miljön på grund av den långa nedbrytningstiden.
De fogar utomhus som innehåller en viss mängd PCB ska ha sanerats senast den 30 juni 2011, för fogar inomhus är det den 30 juni 2013 som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om