Snart erbjuds frisktandvård
Tandläkarbesöken blir mer regelbundna. Du vet vilken tandläkarkostnad du har de närmste tre åren. Och på sikt fortsatt friska eller friskare tänder och tandkött.
Munhålan är kroppens spegel. Hur du lever och sköter din munhygien får konsekvenser för tänder och tandkött, säger tandvårdschef Monica Palmö.
Foto: Petra Jonsson
- Det politiska beslutet kommer att tas av hälso- och sjukvårdsnämnden ni i början av året och förhoppningen är att vi kan införa detta i sommar.
Fördel att vara sist
Frisktandvård är en nationell modell som redan införts på de flesta håll i landet.
- Det handlar om att se till helheten, munhålan är kroppens spegel, och arbeta med hälsofrämjande tandvård.
Det finns en fördel med att vara bland de sista som inför modellen, menar Monica Palmö. Eftersom Gotland är litet är det bättre att låta andra gå före och göra eventuella misstag eller ta fram bra rutiner.
- Frisktandvård är ett erbjudande om regelbunden tandvård till fast pris till alla vuxna från 20 års ålder. Och det gäller enbart folktandvården, förklarar Monica Palmö.
Många tecknar abonnemang
Man börjar med en undersökning av munhålan och en genomgång av hur frisk man är i övrigt och vilka levnadsvanor man har som kan påverka munhålan.
Därefter avgörs i vilken av de tio premieklasserna man hamnar.
- Tanken är att det ska vara samma kostnad i hela landet. Där det införts ligger premien mellan 40 och 700 kronor i månaden. Röker du hamnar du till exempel i en högre premieklass än om du inte gör det.
Att veta sina tandläkarkostnader de kommande tre åren, och att komma till tandläkare och tandhygienist regelbundet utifrån sina egna behov, är sådant som lockat många på fastlandet att teckna ett sådant här frisktandvårdsabonnemang.
- Men det är ett kontrakt och bygger på ömsesidighet. Man tar fram ett personligt tandvårdsprogram och den som tecknar ett sådant av förbinder sig också att sköta sin munhälsa. Man har faktiskt ett eget ansvar för att sköta sina tänder, betonar Monica Palmö.
I gengäld får man undersökningar och utredningar, råd om kosten och hur man sköter sin munhygien, behandling av bland annat karies och tandlossning, reparationer av fyllningar och enstaka kronor samt akuttandvård.
Olycksfall ingår inte
- Har du ett abonnemang kan du få akuttandvård hos folktandvården var du än befinner dig i landet. Det är bra för dem som flyttar runt för att plugga eller arbeta, säger Monica Palmö.
Det som inte ingår är tandvård till följd av skador genom olycksfall eller arbetsolyckor, inte heller tandreglering, tandblekning eller annan estetisk tandvård.
Tandvård har blivit en klassfråga. Den som har dåligt med pengar avstår ofta från tandläkarbesök.
Monica Palmö hoppas att införandet av frisktandvård kan ändra på det. Att den som har bra tänder ska fortsätta att ha det till låg kostnad och regelbundna besök hos folktandvården.
- Det allra bästa vore förstås om tandvård ingick i högkostnadsskyddet i sjukvården. Men jag tror att regeringen tycker att det skulle bli för dyrt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!