På onsdagen redovisade Teknikcollege Gotlands elever sitt slutarbete. Tanken med teknikcollege är att ge elever en chans att få en inblick i hur företag fungerar, och samla på sig kunskap och erfarenhet för att sedan kunna få ett arbete inom exempelvis teknik-, el-, och databranschen.
Utbildningen är totalt tre år och under det sista året får eleverna möjlighet att gå teknisk specialisering. Då väljer studenterna ett företag att samarbeta med, och besöker arbetsplatsen varannan vecka. Två som har valt att göra det är Adam Lovén, 19, och Natalie Gardelin, 19, som nyligen fick sina diplom.
– Jag tycker verkligen att det har varit lyckat. Vi har lärt oss mycket och jag tycker först och främst att vi har fått möjlighet att få se hur företagsvärlden fungerar, säger Natalie Gardelin.
Hon fortsätter:
– Jag har varit på Gotlands Energi AB. Där har jag fått lära mig de viktiga stegen i hur man som ny kund får el. Vi har fått göra studiebesök och se hur de anställda jobbar.
Adam Lovén valde företaget Sweprod Graphics. Där fick han bland annat hjälpa till med att utveckla en robotarm.
– Utbildningen har gett mig rätt kunskap för att kunna gå vidare i teknik- och industribranschen. Man får en klarare bild av vad företagen är ute efter. Sen så får man ju också träffa anställda och chefer, vilket gör att man får in en fot i branschen, säger Adam Lovén.
Personalbristen är just nu stor och företagen söker ständigt nya medarbetare. Vissa arbetsgivare kräver inte någon universitetsexamen, utan anställer medarbetare direkt efter gymnasiet.
– Vi kan se att det finns ett enormt kompetensbehov, både inom teknik, el och data. Det är just därför vi för fem år sedan startade teknikcollege. Vi har en bra samverkan mellan arbetsliv och skola, och om jag tittar på bolaget jag jobbar på, så har fyra stycken blivit nyanställda från teknikcollege, säger Jenny Wallin Sander, HR-chef på Heidelberg Materials samt ordförande i styrelsen för Teknikcollege Gotland.
De som väljer att gå hela utbildningen kommer läser 300 poäng mer än ett normalt gymnasieprogram. Totalt kommer 17 elever att ta diplom i år. Efter det kan de ta raka vägen ut i arbetslivet.
– Man gör ingenting mer än att visa upp diplomet för arbetsgivarna runt om på Gotland och efter det blir man anställd, säger Anders Björkqvist, processledare på Teknikcollege Gotland.