Ligger efter den nationella spridningen

Säsongen för vinterkräksjukan är igång. Det visar antalet sökningar på 1177 och statistik från landets laboratorier. Men på Gotland har smittspridningen ännu inte tagit fart.

Handsprit har inte tillräcklig effekt mot vinterkräksjukan. Därför är det noggrann tvättning med vatten och tvål som gäller.

Handsprit har inte tillräcklig effekt mot vinterkräksjukan. Därför är det noggrann tvättning med vatten och tvål som gäller.

Foto: Gunnar Westergren/arkiv

Gotland2021-12-17 07:02

Säsongen för vinterkräksjukan, som orsakas av calicivirus, brukar sträcka sig mellan november och april. Övervakningen av smittspridningen sker genom frivillig laboratorierapportering och återspeglar främst antalet patienter som har behövt söka vård. Vecka 48 rapporterades 137 fall i landet, vilket enligt Folkhälsomyndigheten är en något högre siffra jämfört med medel för de senaste säsongerna. 

Antalet sökningar på vinterkräksjukan på 1177.se är en annan indikation på att smittspridningen har tagit fart. Vecka 48 passerades den statistiska gräns som indikerar en spridning av calicivirus i samhället.

Märker ni av någon smittspridning på Gotland?

– Nej, inte ännu. Nationellt har vi en epidemi-start, men vi verkar ligga lite efter där, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.

undefined
Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland, berättar att vinterkräksjukan inte fått fäste på Gotland ännu.

Så den kommer att komma hit så småningom?

– Den brukar komma hit så det får vi räkna med, tyvärr. Ganska ofta har vi en liten fasförskjutning i förhållande till fastlandet.  

Förra säsongen uteblev smittspridningen i stort sett med endast ett fåtal inrapporterade fall under vintermånaderna. 

Kan det komma att innebära att årets säsong blir tuffare när så få smittades förra året?

– Det kan säkert vara en pusselbit, även om vi inte blir så långvarigt immuna mot vinterkräksjukan. Jag tänker att det är ökad kontakt, när vi umgås och träffar fler personer, som helt klart bidrar till större risk att vi blir smittade.

Viruset kan överleva länge och är väldigt smittsamt. För att minska smittspridningen är handhygien A och O. Eftersom de flesta typerna av handsprit inte har tillräcklig effekt mot viruset är det noggrann handtvättning med tvål och vatten som gäller.

– Man ska tvätta sig med tvål och vatten när det gäller magsjuka. Sen kan man gärna komplettera med handsprit också, men det är tvål och vatten-tvätten som är det viktigaste.

Även säsongsinfluensan har startat nationellt och förväntas enligt Folkhälsomyndigheten öka framöver. Under vecka 48 rapporterades 538 laboratoriebekräftade fall nationellt. 

– Vi har fyra konstaterade fall hittills på Gotland. Vi ser alltså att smittan har kommit hit, men har inte någon hög ansamling av fall ännu. Så det finns fortfarande tid att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. De som ännu inte har gjort det kan passa på att göra det, avslutar Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!