Snart kommer besked om HD tar upp Vängefallet
Högsta domstolen väntas inom två veckor fatta beslut om man skall ta upp fallet med våldtäktsförsöket vid Vänge bygdegård i mars 2000 till prövning. Det är advokat Bengt Loquist som har gjort en ny ansökan om resning i fallet med den 38-årige gotlänning som dömts till två års fängelse för försök till grov våldtäkt men som dömdes mot sitt nekande.
Det var en överraskning att det blev avslag, för är det gärningsmannens fotspår, då är den dömde inte gärningsman. Han hade inte den typen av skor med räfflad sula, utan hade westernboots med slät sula, säger Bengt Loquist.
Men i höstas fick advokat Loquist höra att flickans blodfläckade jacka skulle förstöras. Då lämnade han in en resningsansökan till HD för att viktigt bevismaterial inte skulle förstöras.
Till saken hör också att Aftonbladet i samband med sin granskning av fallet nekades att ta bild på jackan. Detta överklagades och kammarrätten meddelade sedan att polismyndigheten på Gotland hade gjort fel när de sa nej till tidningen.
<span class=MR>Rättsmedicinsk analys</span>
Bengt Loquist tog sedan hjälp av Olle Lindquist, docent i rättsmedicin för att få jackan undersökt. Denne besökte polishuset i Visby och gjorde där en vetenskaplig analys av den jacka med blodfläckar på som flickan hade haft på sig vid tidpunkten för våldstäktsförsöket.
Lindquist kom fram till att jackan inte funnits med vid övergreppet. I stället är blodet på jackan vattenblandat och detta styrker att den dömde hade blött näsblod och försökt torka bort blodet inne på bygdegårdens toalett. Detta skulle peka på att 38-åringen är oskyldig.
Jackan fanns alltså inte med vid övergreppet. Det vore egendomligt om inte en sådan slutsats skulle få HD att ta upp fallet till prövning. Det vore förfärligt om man (38-åringen) inte fick en chans till. Jag tycker att rättvisan kräver det, säger advokat Loquist.
Blodfläckarna på jackan skall alltså ha tillkommit när 38-åringen blödde näsblod och inte när någon försökte våldta flickan. Dessutom är fotspåren till den plats där någon försökte våldta en flicka vid bygdegården från andra skor än dem som 38-åringen hade på sig.
<span class=MR>Inga DNA-prov togs</span>
Enligt flickans berättelse så hade gärningsmannen också sugit på ett av hennes bröst. Men inget DNA-prov togs på saliven. Hon hade även fått ett blodstänk vid ena ljumsken. Men inte heller på detta togs något prov, säger Bengt Loquist.
Det som närmast kommer att ske är att HD säger ja till prövning av fallet, eller först skickar resningsansökan på remiss till riksåklagaren, innan man fattar beslut. Det kan också bli ett direkt avslag på ansökan. Då kan en ny resningsansökan inges vid ett senare tillfälle. Men vad finns då för ytterligare bevismaterial att få fram?
Det skulle vara att flickan talar om vem som försökte våldta henne. Eller att någon erkänner sig skyldig, säger Bengt Loquist, som dock har svårt att tro annat än att det blir resning i målet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!