Snart l äggs de långa fiberkablarna ut

I slutet av oktober kan den drygt 140 kilometer långa fiberkabeln mellan Utö i Stockholms skärgård och Fårösund läggas ut.
I nästa vecka väntas miljödomstolen lämna det tillstånd som återstår för att få köra igång projektet, som företaget Stokab, ägt av Stockholms stad, ligger bakom.
Regeringen har nu också gett tillstånd för två fiberoptiska kablar mellan Gotland och Lettland. Foco 16 heter företaget som ska genomföra den ena kabeldragningen.

Gotland2002-09-24 04:00
Kabeln från Utö till Fårösund kostar i storleksordningen 100 miljoner kronor. Sedan skall man också koppla ihop den kabeln från Utö till Stockholm.
Parallellt lägger företaget Foco 16 ut drygt 170 kilometer kabel från Bungenäs till Ventspils i Lettland.
Totalt är det alltså mer än 310 kilometer fiberkabel, som skall läggas ut. Förhoppningen är att detta skall vara klara under december månad.

<span class=MR>Avtal med kommunen</span>
Regeringen har också gett tillstånd för ytterligare en fiberkabel från S:t Olofsholm till Ventspils.
Den kabeln läggs inte ut i år utan troligen först under nästa år och då av ett ännu inte namngivet bolag.
Sedan tidigare finns också ett avtal tecknat mellan Stokab och Gotlands kommun om utbyggnad av fiberstomnät på Gotland och anslutning av utifrån kommande data- och teletrafik.
Men redan när anknytningen enbart finns till Fårösund så innebär detta stora möjligheter för Kustparken där.
Genom regeringens senaste beslut finns nu viktiga tillstånd klara och för Gotlands del innebär det här, i första hand för företag och myndigheter, tillgång till bredband med mycket stor effekt.
Men även privatpersoner kan räkna med att så småningom få erbjudande om att ansluta sig.
Bredbandet har en kapacitet som motsvarar att 25 procent av hela Europas befolkning skulle kunna ringa till Gotland samtidigt!

<span class=MR>Fiberkabel</span>
Det finns i dag en fiberkabel till Gotland, som Telia ligger bakom. Det är den enda moderna telekommunikationskabeln som finns mellan fastlandet och Gotland. Men vad skall man då med ännu en kabel till?
­ En av fördelarna som Stokab skapar är konkurrensutsättning. Gotland är långt ifrån detta i dag.
Tanken är att det när fibernätet byggs ut på Gotland, så skall det finnas en fristående operatör vid sidan om Telia. Detta öppnar för marknader som liknar dem vi har i Stockholm, säger Ulf Richenberg.
­ Vi vet att det finns ett stort intresse för det här bland gotländska företag och myndigheter.
Det finns också stora möjligheter inom områden som medicin och utbildning, säger Ulf Richenberg.

<span class=MR>Medicin och utbildning</span>
En av orsakerna till att Stokab genomför den här satsningen är att förstärka Stockholm som ett nav i telekommunikationerna i Europa.
Stokab kopplar ihop Stockholm med Gotland. Företaget Foco 16 kopplar sedan vidare med kabel till Lettland.
Bakom Foco 16 finns svenska, holländska och ryska intressen. Sedan finns i sin tur ett svenskt dotterbolag till ett ryskt bolag, som vill koppla ihop förbindelsen med S:t Petersburg och vidare till Moskva.
Stokab vill få kommunikationen från Lettland att gå till Stockholm. Risken skulle annars bli, enligt Ulf Richenberg, vice vd i Stokab, att förbindelserna på andra sidan Östersjön bara skulle ha fortsatt söderut mot Polen.

<span class=MR>En säker kabel</span>
En fiberoptisk kabel är tunnare än ett hårstrå men kan ändå överföra miljoner telefonsamtal eller hundratals tevekanaler samtidigt.
Råmaterialet är glas som utvinns ur kiselsand. Den typ av kabel som Stokab valt innehåller 96 fibrer.
Kabeln dras längs med kontinentalsockeln i Östersjön. Huvuddelen av kabeln skall läggas ner drygt en halv meter ned i havsbotten.
Detta för att undvika att kabeln ankras eller trålas av. Minipriset för en reparation är en miljon kronor.

<span class=MR>Oktober</span>
Kabeln som läggs ner från Utö köps av Ericssons i Sundsvall och skall i mitten på oktober börja fraktas ner till Utö.
Fiberkabeln innehåller en blandning av nya fina fibrer för överföring på långa håll, berättar Ulf Richenberg.
­ Vi har också lagt ner stor möda på att få en säker kabel. Därför har vi genomfört omfattande bottenundersökningar och kabeln har fått en extra armering, säger Ulf Richenberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om