Det statliga stödet för installation av solceller, som infördes 2009, har varit populärt på Gotland. Genom att ansöka till länsstyrelsen kan privatpersoner och företag få ett statligt stöd för att installera solceller på exempelvis hustak. Beviljas man stödet betalar staten för 20 procent av installationskostnaden.
Fram tills i fjol hade över 1 000 ansökningar kommit in till länstyrelsen, och Gotland ligger i topp bland länen när det kommer till utbetalt stöd: 568 kronor per gotlänning.
Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare på Region Gotland, ger bland annat rådgivning till privatpersoner som vill söka stödet.
– Förutsättningarna är väldigt bra på ön. Det är fler soltimmar än i övriga landet, framförallt längs kusterna, konstaterar hon.
Nu är det sista chansen att söka stödet. Regeringen beslutade för drygt två veckor sedan att inga nya ansökningar tas emot efter 7 juli, och stödet i sin nuvarande form avskaffas tills nästa år. Enligt ett förslag ska det ersättas med ett rot-avdrag, men inget beslut är fattat ännu.
– Jag tror att det blir ett enklare förfarande om det blir ett rotavdrag. Men priserna på solcellsanläggningar har också sjunkit ganska mycket och det är på gränsen till att bli lönsamt även utan stöd, säger Anna Bäckstäde.
Geab, som har monopol på det gotländska elnätet, har under våren sett en ökning av nyanslutningar av solceller. Under perioden januari till juni har 150 ansökningar kommit in, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med samma period i fjol.
– Det är ett fortsatt stort intresse och det är inspirerande. Att gotlänningarna väljer att bli egenproducenter är en viktig pusselbit i Gotlands omställning till att bli en fossilfri ö, säger Kalle Blomberg, elnätschef på Geab.
Förra året producerade de så kallade egenproducenterna, som säljer el från egna anläggningar, cirka 4 500 mWh till den gotländska elmarknaden. Det motsvarar ungefär vad 170 eluppvärmda villor gör av med på ett år. Sedan dess har ytterligare ett hundratal anläggningar anslutits och totalt finns nu 942 egenproducenter.
Den som redan sökt stödet har fått förlängd tidsfrist för att slutföra installationen av solcellerna. På grund av förseningar kopplade till coronapandemin har regeringen även beslutat att skjuta upp sista dagen för installation ett halvår, till den 30 juni nästa år.