Snedvriden konkurrens kan bli slutet för Oasen

En skärpt konkurrenslag kan bli slutet för Oasen på Hemse vårdcentrum.Kommunerna förbjuds att ha försäljning som snedvrider konkurrensen.Men Oasen är bara en av många verksamheter som kan övergå i privat regi.

privat? Framtiden för matstället Oasen på Hemse vårdcentrum är osäker. En skärpning av konkurrenslagen och kommunens ambition att låta privata entreprenörer ta över allt fler verksamheter har skapat en osäkerhet.

privat? Framtiden för matstället Oasen på Hemse vårdcentrum är osäker. En skärpning av konkurrenslagen och kommunens ambition att låta privata entreprenörer ta över allt fler verksamheter har skapat en osäkerhet.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-12-01 04:00
- I vår presenterar vi hela listan på de verksamheter som är möjliga att konkurrensutsättas, säger Annica Winberg, chef för kommunens serviceförvaltning.
Gotlands kommuns uttalade policy är att i princip allt som kan drivas privat ska kunna konkurrensutsättas. Och det ligger ganska väl i linje med den skärpta konkurrenslagen.

Inget nytt
Enligt ett nytt tillägg i konkurrenslagen får Konkurrensverket från årsskiftet möjlighet att ingripa mot offentliga aktörer som bedriver konkurrensbegränsande verksamhet.
- I praktiken är det inget nytt. Kommunerna lever redan i den världen att man inte får bedriva affärsverksamhet i vinstsyfte och inte konkurrera med näringslivet, säger Gotlands kommuns chefsjurist Jan Olsson.
Han tror dock att lagändringen kan medföra att tillsynen skärps.
- Jag tror det blir mer tänder i systemet, säger han.
Gotland har genom åren haft ett antal tvister kring kommunal säljverksamhet. Den mest omdiskuterade gällde blomsterhandeln i Klintehamn. Tvisten ledde till att butiken fick läggas ned.

Sociala skäl
Under senaste åren har debatten gällt den kommunalt drivna restaurangen Oasen på Hemse vårdcentrum. Företagare i samhället tycker det är fel att kommunen tar lunchgäster från privata restauranger, samtidigt som stora delar av allmänheten vill ha stället kvar av sociala skäl.
Frågan om Oasen gick upp i kommunfullmäktige i fjol och i september beslutade man att verksamheten skulle konkurrensutsättas, det vill säga säljas till nån privat entreprenör.

Omorganisering
Någon försäljning har dock inte genomförts. En omorganisering i kommunen kom emellan.
- Hela måltidsverksamheten skulle ju gå över till den nya serviceförvaltningen så vi bestämde att inte påbörja någon försäljning förrän det var genomfört, säger Bo Magnusson på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Freddy Sirland, som i dag är den som ansvarar för kommunens måltidsverksamhet, har aldrig hört talas om att Oasen ska konkurrensutsättas.
- Vi har inte fått något sådant uppdrag, säger han.
Och på restaurangen i Hemse vet man heller ingenting. Varken personal eller gäster. Men alla hoppas att det populära matstället får vara kvar.
Besked om hur det blir med Oasen kommer troligen i början av nästa år. Då ska serviceförvaltningen presentera en lista över alla de verksamheter som kan konkurrensutsättas.
- Vårt uppdrag från politiken är att ta fram ett underlag. Sen blir det de som fattar besluten, säger förvaltningschefen Annica Winberg.

Lång lista
Och listan kommer att bli lång. Oasen blir (förmodligen) bara en av väldigt många verksamheter som kan komma att övergå i privat regi.
- Inom vår förvaltning är det väldigt lite som inte kan konkurrensutsättas. Det är i stort sett bara myndighetsutövningen. Städ, vaktmästeri, post, tryck, it - allt det kan konkurrensutsättas. När det gäller måltidsverksamheten vill man inte sälja ut allt, men vi har redan fått i uppdrag att ta fram underlag för maten i Garda och Fårösund, säger Annica Winberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om