Snilleblixtarna som gör uppfinningar i Fårö skola

En osviklig lusapparat, alltså den optimala luskammen som inte bara fångar in lössen utan som också får med äggen. Den uppfinningen väntar på sin lösning i Fårö skola.
I går smidde elever och lärare planer för det kommande bygget av en lusfångare. Samtidigt lades den sista handen vid skapandet av robotar gjorda av det mesta som annars inte längre kommer till någon nytta.

Gotland2003-11-12 04:00

­ Nu vill vi komma på hur vi ska kunna göra en automatisk lusfångare, säger elevgruppen i klass fem och sex i skolan på Fårö. Tillsammans med sina skolkamrater i de lägre klasserna gjorde de i går de en utställning med höstens uppfinningar på tema robot.
Framöver jobbar eleverna vidare med förhoppning att bli en av snilleblixtarna i den årligen återkommande rikstäckande satsningen med mässa, utställning och tävling för unga uppfinnare.
I Fårö skola har elever och lärare samlats kring projekt "Snilleblixtarna". Föräldrar har bidragit med material, typ skrotade torktumlare, döda mobiltelefoner, faxapparater som inte längre fungerar och annat som kanske mest brukar kallas slängbart skrot.
<span class=MR>Varit på mässa</span>
I centrum finns lärarna Marie Jönsson och Helena Herlitz-Olsson som åkte på en mässa och kom hem med en massa bra idéer att omsätta i skolan på Fårö.
­ Vi blev inbjudna till Snilleblixtarnas mässa i Stockholm i våras. Då blev vi så inspirerade och har sedan jobbat med snilleblixttema hela hösten i skolan, berättar Helena medan hon tar GA-fotografen till hjälp att pilla in ett borr i dess fäste.
Med start i grupparbeten har eleverna jobbat vidare utifrån tanken på att lösa sådant som kan kännas irriterande i vardagen. Var man gör av glasögonen när man tältar, eller hur man slipper kleta ner sig när man gör drickchoklad, till exempel.
­ En lika smart som enkel lösning på glasögonproblematiken är att lägga dem i glasögonfodralet som stoppas ner i fotänden på sovsäcken. Och för att slippa kladda ner sig med choklad är det bästa att helt enkelt använda en sked med långt skaft.
Ofta räcker det att tänka till lite extra för att lösa ett irritationsmoment i vardagen, men ibland krävs en extra insats och någon gång kanske det behövs ett nyskapande verktyg för att förenkla tillvaron.
­ Vi har tänkt att vår robot skulle bli en babymatare. En sådan robot skulle vara bra att ha, men den blir som den blir, säger Julia Lanz, Tuva Serck och Ulle Drysen i femman.
De tre har just plockat sönder det som en gång varit en torktumlare, kompletterat delarna med lite smått och gott och bra att ha grejor och sedan satt samman härligheten till en robot.
Överdelen från en juicepress, en radiodel och något litet från en slaktad foodprocessor kan bli till något nytt och oväntat. Amanda Lundin och Ina Werkelin i klass 6 konstaterar att något har de skapat av skrotet, frågan är bara vad.
­ Först tänkte vi att det var en anka, sedan en gris. Nu vet vi inte riktigt vad vi ska kalla vår robot, skrattar tjejerna. Tindra Godman i fyran har skapat en telefon på skoj medan David Ruthström och Martin Engström i femman satsat på en robot de lyx. gjord av delar från en slipmaskin, en telefon, ett spel, en klocka och batterier.
<span class=MR>Robotskoj</span>
­ Vi har gjort vår robot bara för skoj skull. Det roligaste är att plocka sönder alla grejorna och sedan sätta ihop delarna till något nytt. Att se hur saker och ting ser ut inuti är också roligt, säger killarna.
Camilla Sandelin, sexbarnsmamma med tre barn i Fårö skola är på besök och tar chansen att göra något nytt av skrot.
­ Egentligen var det min man som skulle vara med barnen i skolan i dag, men han blev sjuk och då gick jag hit i stället. Glad över chansen njuter Camilla av elevernas och lärarnas uppfinningsrikedom och glädje i skapandet.
Strax före tisdagslunchen tog robotutställningen i Fårö skola slutgiltig form. Sida vid sida förevisades objekten med namn som "Stor-Stina" och "Lill-Kalle".
­ Stina är en rolig robot gjord av det som en gång var en färgskrivare, med pappershållaren som blivit huvud med ögon och mun och händer på kroppen, berättar Ann-Sofie Ericsson och Sofie Gustavsson i klass fem.
­ Det ska ju se ut som en robot, säger Calle Sandelin med resterna av en leksaksbil försedd med extrahjul, knappar från en mobiltelefon och en radiostyrd del som ögon. Telefonens insida har blivit kropp med knapparna ersatta av en stålfjäder.
­ En grym robot, summerar kamraterna vid en bänk i korridoren där Erika Broberg som går i sexan sitter och pluggar på om Nigeria. hon läser under överinseende av en robot gjord av en urtavla, resterna av en kaffebryggare, delar av en videokamera och lite koppartråd.
­ Det är jättekul att plocka sönder saker och ting som är trasiga och som man annars inte får fixa med. det är också kul att se hur saker och ting fungerar inuti, och sedan sätta ihop grejorna igen och göra något nytt.
För nyfikna och vetgiriga vuxna väntar en kväll i plugget torsdagen den 20 november. Då blir det föräldrakväll med bland annat elevernas robotutställning på schemat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!