Under rekordvintern 2009-2010 användes Visbyslätt som dumpningsplats för snömassorna som kördes ut ur centrala Visby. Så är det även i år, och nu har man också ett område vid Skrubbs, bakom Ica Maxi, att tillgå.
Fraktar bort i tid
Snömassorna hittills når förstås inte förra vinterns rekordnivåer än, men sett till samma tid för ett år sedan är mängden snö vid Oskarsstenen på Visborgsslätt söder om Visby större i år.
- Vintern kom ju nästan en månad tidigare i år, konstaterar Svenne Gustafsson, som i normala fall kör byggmaterial.
- Nu blir det snö i stället. Det är rätt kul, säger han efter att ha lastat ur ännu ett flak med snö som forslats bort från villakvarteren i sydöstra Visby.
- Det är väl en lärdom vi tagit från förra vintern, vi försöker i ännu större grad frakta bort snö när det är uppehåll och vi inte behöver ploga.
Kommunen har ett 30-tal fordon igång i Visby och ett 50-tal på landet, som alla sköter plogning och bortforsling av snö.
Ren snö
Dumpningsplatserna vid Oskarsstenen respektive Ica Maxi kommer att räcka till, anser Leif Thomsson, ansvarig inom kommunens tekniska förvaltning för snöröjningsarbetet, och någon tippning i havet är inte aktuell, på grund av de gifter och annat skräp som döljer sig i röjd snö.
Mängden synligt skräp i snön har dock minskat, anser snöröjarna själva.
- Jag tycker snön är väldigt ren i år. Det är någon flaska lite här och där, annars inte mycket annat, säger Börje Andersson, som i går körde lastmaskin på Visborgsslätt.
Lastbilschauffören Svenne Gustafsson håller med.
- Det är bara sånt som folk kastar omkring sig även sommartid, som flaskor och annat, säger han och pekar på ett japp-papper som sticker upp ur en snödriva.
Inte heller det "osynliga" skräpet, alltså föroreningar som tungmetaller och partiklar från avgaser, däck och annat, anses särskilt omfattande. Förra vinterns oro för att marken vid Visborgsslätt skulle ta skada visade sig obefogad.
- Vi sopade upp det värsta gruset med maskiner liknande dem man kör på vägarna på våren. Resten fick ligga, och marken blev nästan ännu bättre efteråt än vad den varit innan, säger Leif Thomsson om Visborgsslätt, där den sandiga marken också fungerar utmärkt som en naturlig renare av det smältvatten som så småningom kommer att rinna ner i jorden.
Men dit är det länge än. Förra vintern tippades uppskattningsvis 150 000 kubikmeter snö på Visborgsslätt. Tillsammans med några cyklar, parkbänkar och cementsuggor, som åkte med av misstag.
Den här vintern räknar man med minst lika mycket snö - men mindre av allt annat.