Snökanon på väg in över ön

SMHI har utfärdat en klass ett-varning för snöovädret som drar in över Gotland. Under de närmaste dygnen väntar kraftiga snöbyar och upp till 40 centimeter nysnö över ön.

Svårt väglag. Januari förra året började så här. Nu är årets första snöoväder att vänta de närmaste dagarna. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Svårt väglag. Januari förra året började så här. Nu är årets första snöoväder att vänta de närmaste dagarna. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-02-02 04:00

Kraftiga snöbyar är på väg in över Gotland i dag och i morgon. Snöovädret som bildas över havet kommer från nord/nordost och varje dygn kan det komma upp till 20 centimeter snö. Intensiv och plötslig snöyra är därför att vänta runtom på ön, vilket kan bli bekymmersamt för dem som är ute på vägarna.

- Det finns risk att yran kommer kvickt. Det kan bli besvärligt och innebära dåligt sikt när man är ute och kör. Snön är kall och den flyger därför runt i stället för att lägga sig, säger Emil Björck, metrolog SMHI.

Vinden beräknas bli frisk, upp till tolv sekundmeter. På sina ställen kan det också vara risk för drivbildning. Sett till tidigare temperaturer under vintern blir det också relativt kallt med temperaturer ned till tio minusgrader.


Kylan
Natten mot i går tog enligt SMHI vinterns köldrekord hittills, med minus 16 grader. Snöovädret får fart av att det blivit hastigt kallt samtidigt som havet fortfarande är relativt varmt.

Det är då det metrologiska begreppet snökanon uppstår.

- De bildas ute över Östersjön när den kalla luften värms upp över havet och sedan stiger uppåt i kallare luftlager. De förstärks när snömolnen når torrt och kallt klimat över land, berättar Emil Björck.

Snökanonerna kan föra med sig rikliga mängder snö, vilket också kan innebära halka på vägarna.

I går eftermiddag avvaktade räddningstjänsten hur vädret skulle utvecklas.

- Vi har sett över våra tre bandvagnar, om det behövs placerar vi ut dem strategiskt så vi kan nå fram, säger vakthavande brandmästare Mikael Pettersson.


God tid
Avgångstiderna för färjorna påverkas inte av snöovädret, enligt Destination Gotland. Däremot är det viktigt att vara ute i god tid, om det är snökaos längs vägen till färjan.

- Vi bedömer vid varje tillfälle om vi har möjlighet att vänta in resenärer. Det beror på vilka följdverkningar det får och vi kan aldrig garantera att vi väntar, säger Destination Gotlands marknadschef Per Erling Evensen.

Som prognosen såg ut i går eftermiddag och om den inte förvärras så räknar även Swedavia med att flygen till och från ön går enligt tidtabell.

- Vi följer utvecklingen, det är svårt att veta, men som det ser ut nu så flyger vi, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Enligt SMHI blir vädret stadigare till helgen. Men mer snö kan vara att vänta redan i nästa vecka.

- Det ser ut som om vintern kommit för att stanna. De närmaste tio dygnen visar inte våra prognoser att temperaturerna kommer att stiga så mycket så att snön smälter, säger Emil Björck.

"Snökanoner" är snömoln som bildas när kall luft kommer ut över ett relativt varmt hav. Snö bildas när luften värms upp och stiger uppåt i kyligare luftlager.

En tumregel är att luften på 1 500 meters höjd ska vara minst 15 grader kallare än havsvattnet för att riktigt kraftiga snöbyar ska bildas.

Snökanonerna formar sig i långa stråk i vindens riktning. När snöbyarna når land förstärks de ännu mer, vilket kan resultera i att snön vräker ned.

1998 fick Gävle uppleva väderfenomenet, med en nederbörd på närmare 1,5 meter snö under några dygn.

Och varifrån kommer uttrycket snökanoner?

Förmodligen var det först när meteorologer fick tillgång till satellit- och radarbilder som man upptäckte att snöbyar ofta radar upp sig i karaktäristiska band. Nästan som om de var skjutna ur en kanon. Sannolikt är det de verkliga snökanoner som finns vid skidbackar som fått låna ut namnet.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!