Snön och halkan ställde till många problem

- Visst har standarden sänkts när det gäller kommunens snöröjning. Med en snäv budget gäller det att hålla kostnaderna nere och kalla in snöröjarna så sent som möjligt.
Det säger Sivert Persson, avdelningschef vid tekniska förvaltningen. 4,5 miljoner i budget räcker till 10-12 insatser under vintern. Nu är 40 procent av pengarna förbrukade.

Gotland2006-01-26 06:00
- Det är rena källingdöden att gå med rullator när snön inte tas bort från gångvägarna i stan. Här är trottoaren inte skottad men gatan är plogad och då går man där bland bilarna. Vem bär då ansvaret om man blir påkörd, funderar Monica Larsson. Klockan var strax före 14 på onsdagsförmiddagen när hon försökte ta sig fram på de snöfyllda gångvägarna vid Korpen. Strax därefter kom plogbilen och röjde bort snön.


"Får alltid kritik"
Visst har standarden sänkts för kommunens snöröjning. Det bekräftar Sivert Persson som är avdelningschef vid tekniska förvaltningen. Orsaken är en snäv budget för snöröjning. För att hålla kostnadsramarna kallas snöröjarna ut så sent som möjligt på morgnarna. På onsdagen började den kommunala snöröjningen vid fyratiden på morgonen.
- Vi får alltid kritik för vädret, men vi prioriterar snöröjning i ett första skede då vi först plogar huvudvägar med stora bilar och sedan intilliggande gångvägar med mindre traktorer. I ett andra skede tar vi bort snön i alla bostadsområden. Det betyder att i vissa fall kan snöröjningen ske först vid middagstid och i värsta fall i bostadsområden först dagen efter ett kraftigt snöfall, säger Sivert Persson


Rapporterar snödjupet
Han berättar att för snöröjningen på landsbygden finns 47 distrikt där åkarna enligt avtal svarar för både bedömning av behovet och röjning. Visby är indelat i 17 distrikt och ett 18:e som lagts ut på entreprenad. Under vintersäsongen finns folk ute från två-tiden på nätterna för att bedöma och rapportera snödjupet till jourchefen.
- Vid 5-6 centimeter snö sätts snöröjningen igång men vi försöker att börja så sent som möjligt på morgonen. Normal arbetstid är mellan klockan sju och 16 .Före fem gäller dubbel övertid för beredskapsstyrkan som kan sättas in från tre på morgnarna. Det betyder att vi skickar ut snöröjarna tidigt bara när vi bedömer att det är absolut nödvändigt.
Vid åttatiden på morgnarna, när det är många som ska till jobbet, bör vägarna vara röjda. Sivert Persson berättar att det är mycket folk som är engagerade i snöröjningen. Med fyra man på varje område och med 16 beredskapsveckor per år går ordinarie personal i kommunen, bland annat från tekniska förvaltningen, in och jobbar i en veckas beredskap.


Har förbrukat 40 procent
- Det är stora områden och många distrikt som ska snöröjas och många som är engagerade i jobbet och det fungerar bra. Samtidigt är det alltid svårt med snön. Går vi igång för tidigt och det fortsätter att snöa, då får vi kritik för det. Och sätter vi ingång för sent, då kritiseras vi också.
Med en budget på 4,5 miljoner klarar den kommunala snöröjningen av 10-12 insatser per säsong. Hittills denna snösäsong har 40 procent av pengarna förbrukats. Det som är kvar ska räcka också för att ploga i vintermånaderna februari och mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!