Snurrorna står still – vindkraftsägare har anmält Geab

Öns vindkraftverk har knappt snurrat alls den senaste tiden. Men det är inte brist på blåst, utan en konflikt, som ligger bakom.

Vindkraftverken på Näsudden fyller inte mycket funktion för närvarande.

Vindkraftverken på Näsudden fyller inte mycket funktion för närvarande.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-09-03 17:15

Observanta gotlänningar har säkert noterat att många av öns vindkraftverk stått stilla – även när vinden friskat på.

Detta bekräftas av Andreas Wickman, vindkraftskonsulent och vice ordförande i föreningen Gotlands vindelproducenter:

– Geab har successivt höjt priset för att överhuvudtaget hantera strömmen vi producerar. I augusti har det inte varit värt det.

undefined
Vindkraftkonsulten Andreas Wickman efterfrågar fler lagringsmöjligheter, för att kunna ta tillvara på vindel utan att gå med förlust.

Enligt vindkraftskonsulenten har Gotlands energi AB, Geab, länge erbjudit ett sämre pris på att köpa in gotländsk vindel, så elen har i stället sålts till fastlandet. Geabs roll blir då enbart att "transportera" energin – vilket bolaget också tar betalt för.

Den avgiften ligger numera kring elva öre per kilowattimme.

– Så i augusti, när elpriset mest hela tiden ligger under elva öre, tjänar man ingenting på att ha snurrorna igång. Därför har man helt enkelt stängt av dem, säger Andreas Wickman.

Gotlands vindelproducenter är minst sagt missnöjda över läget. De ifrågasätter "metoden att beräkna nättariffer för vindelproducenter" hos Geab och huvudägaren Vattenfall – något de anmält till Energimarknadsinspektionen.

– Det är ett pågående ärende, vi har ett möte med inspektionen i veckan. Efter det kommer vi kunna säga mer, säger Gotlands vindelproducenters ordförande Josefin Knudsen.

Kalle Blomberg, vd för Gotlands elnät AB, bekräftar i ett mejl att han känner till anmälan. 

"Om Energimarknadsinspektionen kommer att gå vidare med frågan återstår att se, så för den fortsatta processen får vi hänvisa till Energimarknadsinspektionen", skriver han.

undefined
Samma dag som Helagotland når Josefin Knudsen, Gotlands vindelproducenter, ska hon ha möte med Energimarknadsinspektionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!