I september förklarade Helagotland varför många av öns vindkraftverk stått still på senare tid. Det handlade inte om stiltje, utan om elnätsägarens avgifter för att "transportera" energin:
– Geab har successivt höjt priset för att överhuvudtaget hantera strömmen vi producerar. I augusti har det inte varit värt det, summerade Andreas Wickman, vindkraftskonsulent och vice ordförande i föreningen Gotlands vindelproducenter (GVP).
Denna förening hade också anmält modellen för så kallade nättariffer till Energimarknadsinspektionen.
Nu har myndigheten i fråga valt att inleda en tillsyn mot Geab, gällande "ellagens krav på att överföra el för annans räkning på icke-diskriminerande villkor".
GVP hävdar nämligen att olika elproducenter får betala olika mycket för överföringen; att det förekommer diskriminering, helt enkelt.
Kalle Blomberg, vd för Gotlands elnät, håller inte med och välkomnar granskningen:
– Anmälaren menar att vi inte behandlar alla elproducenter på samma sätt, men vår bedömning är att vi gör det, säger han.
Trots inledd tillsyn är vindelproducenterna inte nöjda med beskedet från Energimarknadsinspektionen. Den påstådda diskrimineringen är nämligen bara en liten del av deras anmälan.
GVP menar att Geabs beräkningsmodeller, för att hantera till exempel vindkraft, är felaktigt framtagna rakt igenom. De nämner flera faktorer som det gotländska elnätsbolaget bortser ifrån – men där får man inget gehör alls från granskningsmyndigheten, som skriver att man inte tagit ställning till "övriga delar i anmälan".
– Det är ett konstigt icke-beslut, att ta ställning till sådana här saker är ju precis vad de jobbar med, anser Andreas Wickman.
Vindföreningen har därför kopplat in en jurist, med målet att försöka överklaga detta "icke-beslut". Parallellt med en tillsyn kan Geabs nättariffer alltså även bli en domstolsfråga.
– Ja, vi är beredda att gå till förvaltningsdomstolen, bekräftar Andreas Wickman.
Helagotland har också sökt svar från Energimarknadsinspektionen, gällande varför man lämnat stora delar av den aktuella anmälan helt okommenterade. Men svaret blir knappast uttömmande:
– Vi kanske inte motiverade den delen av beslutet vidare bra. Men vi beslutar vad vi vill inleda tillsyn kring, utifrån flera olika faktorer, säger myndighetens jurist Gustav Janeling.