Som helagotland.se tidigare berättat inträffade den gångna helgen ytterligare ett dödsfall till följd av covid-19. Det var Christopher Thieles farmor som smittats efter att en ny brukare, som bar på sjukdomen, tagits in på äldreboendet där hon bodde.
Marica Gardell är regionens socialdirektör:
– Jag kan och får inte uttala mig i enskilda ärenden utan kan bara uttala mig generellt utifrån vad vi gör och vad vi bedömer. Men jag förstår verkligen och tycker att Christopher Thiele ställer relevanta frågor utan tvekan. Jag kan verkligen bara beklaga både hans sorg och hans oro kring den situation som uppstod, och det är nog en oro som vi alla delar. Det här är inte något vi vill ska hända och vi gör allt vi bara kan för att se till att stoppa covid från att komma in, säger hon.
Marica Gardell säger att det finns rutiner och att man följer dem. Både de rutiner som fanns innan covid gällande hygien, men att man även förstärkt rutiner och utbildning.
– I början fick vi inga tydliga riktlinjer angående exempelvis skyddsutrustning men det har vi nu. Vi använder både munskydd och visir och vi är extra noga med handhygienen. När någon uppvisar symtom försöker vi i möjligaste mån isolera den personen. Men här har vi verkligen en utmaning i och med att vi inte kan stänga in någon. Det enda vi kan göra är att motivera och förklara varför man ska vara kvar i sin lägenhet.
Här blir det extra svårt när det rör sig om personer med demenssjukdom som kanske inte kan greppa varför man måste vara isolerad eller varför man inte bör röra sig fritt på boendet.
– Det finns just nu hos socialdepartementet en utredning om hur vi på särskilda boenden ska kunna få fler verktyg för att kunna isolera på ett annat sätt. Vi provtar när man flyttar mellan boenden eller när man kommer till oss, men det kan också vara så att man har tagit prov och att det är negativt, men att man någonstans på vägen ändå blivit smittad.
Samtidigt säger Marica Gardell att trots rutinerna och skyddsutrustningen är det svårt när det rör sig om ledsna och oroliga brukare.
– Då blir inte alltid skyddsutrustningen verksam. När någon är ledsen eller orolig tar de tag i personalen och kommer då väldigt nära, så nära att det inte hjälper med skyddet. Men vi måste ta emot de personer som behöver särskilt boende oavsett om de är positiva, har symtom eller är symtomfria.