Socialministern: "Likvärdig vård betyder inte likadan"

Gotlands sjukvård ligger tio år före när det gäller den demografiska utvecklingen och vårdorganisationen. Det var utgångspunkten för Lars Thomssons (C) och Hanna Westeréns (S) seminarium med bland andra socialministern.

Mats-Ola Rödén (L), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, riksdagsledamöterna Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) och socialministern Lena Hallengren.

Mats-Ola Rödén (L), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, riksdagsledamöterna Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) och socialministern Lena Hallengren.

Foto: Montage/Henrik Radhe/Nils Stahle/Tomas Eneborg/TT

Gotland2020-10-19 15:40

Riksdagsledamöterna Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) arrangerade på måndagen ett digitalt seminarium för att ge inblick i Region Gotland specifika förutsättningar att bedriva god och jämlik vård, samt dela med sig av goda exempel.

Även regiondirektör Peter Lindvall och Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, deltog, samt socialminister Lena Hallengren (S).

Fler äldre och färre i arbetsförålder är den utveckling Gotland har att vänta, samtidigt som vårdkostnaderna kommer att öka.

– Demografin kommer att slå hårt i hela landet, men väldigt hårt på Gotland, sa Peter Lindvall.

undefined
Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men Gotland är inte bara tio år före i den demografiska utvecklingen, som inte är positiv, Gotland går också före i hur man kan utnyttja fördelarna med att vara en region. Bland annat lyftes samverkansprojekten "Första linjen" och "Minimaria" fram. I båda fallen handlar det om nära samverkan mellan olika instanser, som skola, psykiatri och socialförvaltning.

En stor del av seminariet fokuserade på vikten av att flytta över patienter till primärvården för att avlasta sjukvården.

– Visby lasarett är byggt för 15 000 patienter per år, i dag har vi cirka 24 000 besök. Om vi kör vidare på samma sätt som i dag så måste vi bygga ut med 15-20 platser och det är inte hanterbart, sa Mats-Ola Rödén.

Lösningen på Gotland är bland annat att flytta enklare vårduppgifter till trygghetspunkter.

– Det här vill vi utveckla ytterligare för en ännu närmare vård och även avlasta primärvården.

undefined
Socialminister Lena Hallengren tycker att den gotländska vården är ett gott exempel på hur man kan göra det bästa utifrån sina förutsättningar.

Socialminister Lena Hallengren höll med om att Gotland är ett föredöme.

– Vi ska ha jämlik och likvärdig vård, men det betyder inte likadan. Där är ni ett bra exempel.

Hon pratade även om hur man ska få vårdpersonalen att räcka till och minska hyrläkarbehovet. Hon lyfte fram Öland som ett exempel där man infört ett tak på max 1 500 listade patienter per läkare för att locka läkare till lediga tjänster.

Den digitala utvecklingen, "digifysiska" möten, är något Lena Hallengren vurmar för.

– Jag tror att det är avgörande för att vi framöver ska kunna ge snabb vård och kunna vara tillgängliga. Människor har förväntningar och det är viktigt att få prata med vårdpersonal som antingen kan lugna eller hänvisa vidare. Jag tror att den digitala vården har enorm potential.

Karta: Visby Lasarett
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!