Socialnämnden visar ett överraskande plus

I septembers månadsrapport redovisar socialnämnden ett överskott mot budget. En anledning är det ökade antalet ersättningar från Migrationsverket.

September var en bra månad för socialnämnden.

September var en bra månad för socialnämnden.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-11 11:19

När socialnämndens månadsrapport för september presenterades var det nog flera som höjde på ögonbrynen. För perioden januari till september i år redovisar nämnden ett överskott mot budget på 2,8 miljoner kronor. Det går att jämföras med månadsrapporten i augusti, delårsrapport två, som visade på ett underskott på 1,4 miljoner kronor. 

Den största anledningen till den positiva förändringen är att Migrationsverket har betalat ut fler ersättningar för ensamkommande flyktingungdomar. Numera gör de utbetalningarna snabbare och myndigheten har även gjort utbetalningar för äldre ansökningar om ersättning.

Ytterligare en bidragande faktor till det positiva resultatet är att kostnaderna för flyktingmottagningens verksamhet har minskat. Totalt redovisar verksamheten för ensamkommande flyktingbarn ett överskott på 6,5 miljoner kronor. Skulle man inte räkna med de pengarna i septembers resultaträkning skulle nämnden istället redovisa ett underskott mot budget på 3,7 miljoner kronor. 

Även verksamheten vård och omsorg enligt SoL (som framför allt avser äldreomsorg) visar positiva siffror. För perioden januari till september går verksamheten med ett överskott på 13 miljoner kronor.

Lite dystrare ser det ut för LSS-verksamheten och individ- och familjeomsorgen. De redovisar båda underskott på vardera 12,6 miljoner kronor samt 14,6 miljoner kronor. 

Den senaste helårsprognosen gjordes i augusti och den pekade på ett underskott på tio miljoner kronor. 

För perioden januari till september har socialnämnden gått med 2,8 miljoner kronor plus.
För perioden januari till september har socialnämnden gått med 2,8 miljoner kronor plus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!