Socialnämndens underskott större än väntat

I april visade socialnämndens årsrapport på ett underskott på fyra miljoner. I den andra rapporten har läget försämrats.

Att situationen är allvarlig är Rolf Öström (M) och Håkan Eriksson (S) överens om. Samt att det kommer att ta tid att åtgärda underskottet.

Att situationen är allvarlig är Rolf Öström (M) och Håkan Eriksson (S) överens om. Samt att det kommer att ta tid att åtgärda underskottet.

Foto: Hanna Dockson

Gotland2019-09-19 20:00

Socialnämnden är bekymrade över underskottet.

– Det stämmer att underskottet visar på större än vad vi hade väntat. Det tycker vi förstås inte om, säger Rolf Öström, ordförande i socialnämnden. 

Det finns enligt ordförande flera orsaker till det.

– Vi har fått en oväntad pålaga på tre miljoner som grundar sig på beslut från Försäkringskassan. Det är klart att det blir mycket pengar när vi redan ligger över marginalen. Vi ser även att försörjningsstödet kommer att behöva gå upp lite samt att hemtjänstimmarna ökar, säger Rolf Öström. 

Det finns dock en medvetenhet om vad som är de stora utgifterna.  

– Nu gäller de att skruva på kranar som är lite för öppna. En stor av dem är placeringar av barn och unga. Vi är medvetna om att det inte är quickfix. Vår tanke är att rationalisera och spara pengar på det här genom att konkurrensutsätta verksamheten. Utöver det är LSS en stor kostnad, säger Rolf Öström.

Socialnämnden tittar nu därför på lösningar som är lika bra, men inte kostar lika mycket. 

– Vi tummar inte på kvalité. Det är vårt motto, säger Rolf Öström. 

Oppositionen har flera gånger påpekat att socialnämnden inte följer budget och är i dag upprörda. 

– Jag har hela året frågat hur vi ska klara ekonomin, men Rolf har hela tiden sagt att det är lugnt. Han har sagt att han hela tiden pratar med förvaltningen. Nu står vi ändå här mot väggen med tre månader kvar och har minus 10 miljoner i underskott. Fortfarande får jag svaret att förvaltningen ska knata ihop det här. Politiskt tomhänt. Det här är ett misslyckade utan dess like, säger Håkan Eriksson (S). 

Oppositionen kommer nu att yrka att ta det här till fullmäktige.

– Vi måste markera för fullmäktige att vi inte kommer att klara att hålla budget och att underskottet är så pass stort som tio miljoner. Vi vill därmed svära oss fria från ansvaret. Sedan är det som Rolf säger. Det finns ingen quickfix på placeringar av barn, utan där handlar det om förebyggande åtgärder, säger Håkan Eriksson. 

Det finns dock en viktig ljusglimt. Kostnaden för missbrukarvården för äldre vuxna  har minskat rejält. 

– Det beror på att man inte placerar personerna på andra platser utan sköter vård och omsorg på hemmaplan, vilket har givit ett bra resultat. Kostnaden för hyrpersonal har även gått ner, säger Rolf Öström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!