Socialstyrelsen kritiserar läkare

En 78-årig kvinna var nära att utsättas för cellgiftsbehandling - trots att hon inte hade cancer.
Den ansvariga läkaren vid Visby lasarett kritiseras nu av Socialstyrelsen.
- Läkaren borde ha skaffat sig definitivt underlag om diagnosen innan hon tog beslut om cellgiftsbehandling, skriver myndigheten.

Gotland2007-02-08 06:00
Det var helt och hållet patientens egen uppmärksamhet som gjorde att hon slapp få en onödig cellgiftsbehandling.
Tack vare att hon gjorde sköterskan som skulle ge henne den första behandlingen uppmärksam på att det rått viss tveksamhet kring hennes diagnos gjordes en extra kontroll. Och då visade det sig att kvinnan inte hade någon cancer.
Hon led av akut och kronisk inflammation och behövde inte alls någon cellgiftsbehandling.
Att det här kunde hända beror på att läkaren tog beslut om cellgiftsbehandlingen innan provsvaren från operation hade kommit.

Provsvaren hade inte kommit
Den 78-åriga kvinnan hade insjuknat sommaren 2005 och man misstänkte cancer i gallgången. Hon överfördes till Huddinge sjukhus och opererades där i november samma år.
Efterbehandling skulle ske i Visby och i januari togs beslut om cellgiftsbehandling trots att provsvaren från operationen i Huddinge ännu inte kommit.

Anmäldes enligt Lex Maria
Om inte kvinnan själv frågat om cancerdiagnosen verkligen var fastställd hade hon utsatts för en cellgiftsbehandling helt i onödan.
Ärendet anmäldes av chefsläkaren vid Visby lasarett enligt Lex Maria till Socialstyrelsen. Och nu i veckan kom beslutet från myndigheten.
Läkaren kritiseras men ärendet lämnas dock inte vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Man kan säga att det är den lägre graden av kritik som utfärdats.
Det påpekas också i beslutet att patienten inte fått några men av det inträffade.

Rutinerna har setts över
Chefsläkare Andrea Widén vid Visby lasarett säger att man nu sett över rutinerna så att något liknande inte ska kunna hända igen. Hon säger också att man uppmuntrar rapportering av avvikelser och att man infört datastöd för att det ska vara lättare att rapportera.
- Det handlar inte om att hitta syndabockar utan om att ta reda på varför fel görs och hitta förbättringar så det inte sker igen, säger hon.
Under 2006 gjordes i hela landet 1 300 anmälningar till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
8 av dem kom från Visby lasarett
Av de åtta anmälningarna från Visby skickades en vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
HSAN är den instans som kan utdela disciplinära straff för felbehandlingar inom sjukvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!