Socionomer felaktigt upphandlade

Regionens direktupphandling av socionomer var otillåten, det slår Konkurrensverket fast. Nu riskerar regionen drygt en halv miljon kronor i skadestånd.

Christina Godarve, avdelningschef vid socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, menar det inte är säkert att regionen kommer att behöva betala något skadestånd.

Christina Godarve, avdelningschef vid socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, menar det inte är säkert att regionen kommer att behöva betala något skadestånd.

Foto: Region Gotland

Gotland2019-11-07 11:00

Regionens socialförvaltning har under 2018 direktupphandlat konsulttjänster för över sju miljoner kronor. Konsulterna togs in utan upphandling, något som borde göras när det gäller större belopp. Upphandlingen anmäldes till Konkurrensverket som nu har fattat beslut. Enligt dem var direktupphandlingen av socionomer och socialsekreterare otillåten.

– Det är viktigt att planera upphandlingar på ett sådant sätt att otillåtna direktupphandlingar inte sker, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket kommer nu att driva ärendet vidare till Förvaltningsrätten och kräva att regionen döms att betala 530 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

– Det är ju inget beslut än. Vi kommer att lämna ett yttrande till Förvaltningsrätten när vi ser vad de vill ha och vi vet inte utgången, säger Christina Godarve, avdelningschef vid socialförvaltningens individ- och familjeomsorg.

– Vi har under året sett över våra upphandlingar och har gjort på ett annat sätt nu under 2019.

Orsaken till köpen av konsulttjänster var att socialförvaltningen under en längre tid haft svårt att rekrytera personal. Men nu är situationen en annan.

– Det har lättat betydligt. Nu har vi en del sökande och har kunna besätta de tjänster som har varit vakanta, säger Christina Godarve.

Om ni blir tvungna att betala skadestånd, var ska pengarna tas ifrån?

– Det kan jag inte spekulera om idag, det måste jag få gå hem och fundera på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!