Sockerbrukets hyresgäster
Snus och pellets, filmproduktion, motorcyklar och festsal. Inne på Sockerbruket i Roma ryms numera mycket varierande verksamheter. Och snart blir det whiskydestillering och vattenpark.
Utanpå ser det ut som det alltid gjort, en grå, stor fabrik med en jätteskorsten. Rostiga metallskelett i omgivningarna omfamnas av grönskan. Men inuti finns en oemotståndlig charm. Den dystra inredningen av rör, trappor, enorma pannor och lagerutrymmen inrymmer plötsligt foderpellets, motorcyklar och snus!
Foderpellets
Eko-Kraft, som fyllt det gamla sockerbetslagret med sina 1 000 ton gräspellets, har tagit över den gamla torkanläggningen och tillverkar här 70 procent av det svenska behovet av ekologiska foderpellets. Och det var här som Anders Stumle, Svante Bendelin och Jonny Nilsson upptäckte möjligheterna med anläggningen. Deras företag Klosterfastigheter köpte den 2003 och hyr nu ut till omkring 25 företag.
- Totalt ger företagen här i sockerbruket jobb åt ett 60-tal personer, säger Anders Stumle.
Inne i den gamla kontorsbyggnaden träffar vi först på Lars Persson med egen redovisningsfirma och Arvid Mickelåker, som driver ett köttprojekt åt öns ekologiska bönder.
- Förutom att miljön här är fantastisk, är det underbart att som ensam företagare få fikakompisar, säger Lars Persson.
I ett rum bredvid sitter Alex Palmqvist, med plattor i öronen. Han är webbdesigner och jobbar åt ett företag som också finns i Stockholm och Gävle. Kunderna finns i hela Sverige, inte minst i Norrland. Kanske blir han inte kvar så länge i Roma. Väggarna i arbetsrummet är för tunna.
- Vi för en del oväsen, med musik och när vi filmredigerar. Det är lätt att vi stör de andra, säger han.
Dörren till Gotlands snus kontor är låst, likaså till det företag, som en trappa upp producerar TV-program. Men nere i köket hittar vi Anders Österdahl, som här lagar mat i egen cateringfirma. Innan han flyttade från restaurangen i högskolan i Visby, hittade han den här lokalen av en slump. Det var när han för två år sedan anordnade en fest för 400 gäster i sockersilon.
- När vi först gick genom fabriken fick jag en otäck känsla av krigsskådeplats.Men när vi kom in hit hittade jag ett kök i toppskick!
I dag har han bråttom, han ska vara i Traume med lax om en liten stund.
Vi passerar Per´s garage med hans egenbyggda motorcyklar, innan vi kommer till snusfabriken. Här är Thomas Melin stolt ägare till en alldeles ny helautomatisk anläggning där snuset ska förpackas, in i dosorna, locket samt en etikett med hälsovarning på. Han förklarar att det här företaget heter Nordic snus och ägs av Taboca i Norge. De tillverkar åt Gotlands snus. Här jobbar sju personer med tobak som kommer från "hela världen".
- Våra recept och råvarornas ursprungsländer är hemliga. Men snuset består av tobak, vatten, salt samt smaktillsatser.
Det bästa med fabriken är att den har så gott om lokaler, säger Thomas Melin, för företaget tänker bli större. De började med 200 kvadratmeter.
- Nu har vi 600 kvadratmeter och behöver ännu mer, särskilt lagerutrymmen, och sådant finns ju här. Vi kanske ska börja kalla anläggningen Snusbruket?
Den gamla torken används i dag för att torka vall som sedan trycks ihop till pellets. Nu drivs den gamla ångmaskinen av olja i stället för kol och en modern datautrustning skiner i rummet innanför, stora kontraster. Utanför i det gamla tältet pågår skrotsortering av ännu ett företag medan Geab använder skorstenen som knutpunkt för sitt bredband.
Sandstrand
Vid de gamla kyldammarna pågår förberedelser för det som nästa sommar ska bli Varplöse vattenpark. Grunden är lagd för bassängen och underarbetet är gjort för den damm som ska omgärda anläggningen. Om åtta månader ska vi kunna sola på en sandstrand här.
- 50-metersbassängen är godkänd för tävlingar, säger en stolt projektledare Mona Snäckerström, innan hon visar oss insidan av sockersilon, en fest- och konferenssal på 960 kvadratmeter med 18 meter i takhöjd. I lördags dansade 500 personer här
Det är Roma Idrottsklubb som tagit sig an den fantastiska lokalen där sockret tidigare lagrades. Ett skal i plåt med en pelare i mitten, som i sig också rymmer en trappa. Ackustikplattor som sänker taket, en scen.
- Vi har tillstånd för 800 personer och lokalen går att skräddarsy till nästan vad som helst, säger Mona Snäckerström och har svårt att dölja den förtjusning hon känner inför framtiden. Hon har något verkligt unikt att hyra ut.
Fler företag väntas till sockerbruket. Anders Stumle säger att Gotland whisky har börjat förbereda för sin jättepanna inne i fabriken och snart kommer en försäljare av badrumsutrustning. Utrymmena för potatislagret är obegränsade.
- Att köpa det här var det roligaste jag gjort, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!